Petak, 14 Juna, 2024

Bliži se rok izmjene izbornog zakona u BiH. Krah međunarodnog integriteta ili novi početak?

Najčitanije objave

Malo vremena je ostalo do ključnog roka za političke vođe u Bosni i Hercegovini. Visoki predstavnik Christian Schmidt postavio je jasan ultimatum: ili sami donose izmjene Izbornog zakona ili će biti nametnute. Ova odluka nosi težinu – vezana je za integritet izbornog procesa, bitnu tačku za BiH, a istovremeno i uslov za priključenje Evropskoj uniji.

Izazov nije samo u političkom spektru, već i u širem kontekstu. Dok podrška ključnih stranaka poput SNSD-a i HDZ-a izostaje, rasprave se fokusiraju na legitimnost predstavljanja i nadležnost izbornih institucija. Ovo nije samo politički sukob, već i borba za suštinski integritet izbornog procesa.

Različite strane nude različite poglede. SNSD i HDZ jasno protive se nametanju izmjena. S druge strane, SDP BiH, Narod i pravda te Naša stranka podržavaju izmjene zakona, ističući potrebu za novim tehnološkim rješenjima koja bi osigurala veću transparentnost.

No, vrijeme je ključni faktor. Koliko ozbiljno političari shvataju ovu situaciju? Odbijanje suštinskih izmjena moglo bi dovesti do obesmišljavanja izbornog procesa, dovodeći u pitanje samu volju birača. Kao što Branislav Borenović iz PDP-a ističe, rezultati izbora trebali bi biti odraz stvarne volje građana, a to trenutno nije slučaj.

Međutim, izazovi su kompleksni. Iako su izmjene Izbornog zakona nužne, one neće riješiti sve probleme. Kako Mladen Bosić iz SDS-a ističe, izborne prevare su prisutne već duže vrijeme, a one predstavljaju ozbiljan izazov bez obzira na promjene u zakonu.

U ovom trenutku, ključno je da političari preuzmu odgovornost. Rješenje nije samo u izmjenama zakona već i u pravilnom sprovođenju istih. Ovo nije samo test za političku volju, već i za njihovu predanost integritetu demokratskih procesa.

Ultimativni rok se bliži, ali jasno je da BiH ima priliku za prekretnicu. Ako politički lideri shvate ozbiljnost situacije i preuzmu odgovornost, izmjene Izbornog zakona mogu postati temelj za jačanje povjerenja građana u izborni proces. Ako ne, rizikujemo nastavak nedostataka koji već dugo opterećuju izborne procedure, stvarajući ozbiljne sumnje u legitimitet vlasti.

Odluka koja će uslijediti neće samo oblikovati politički pejzaž, već će imati dalekosežne posljedice na demokratske institucije i povjerenje građana. Ostaje pitanje – da li će političari prepoznati važnost trenutka i djelovati u najboljem interesu BiH?

(Infodan)

Najnovije objave