Utorak, 25 Juna, 2024

BKC će producirati predstavu ‘Ljetopis o kralju Tvrtku’

Najčitanije objave

Predstavu “Ljetopis o kralju Tvrtku” u produkciji Bosanskog kulturnog centa po romanu Jasmina Imamovića režirati će bh reditelj Dino Mustafić, dok dramatizaciju romana radi dramski pisac Željko Hubač.

Direktor BKC -a Jasmin Duraković kazao je da je ova ustanova jedna od strateških institucija kulture u Sarajevu i da žele sa projektima poput ovoga da budu aktivni dio tekuće umjetničke produkcije u gradu i BiH.

-Također, namjera je da naši projekti budu posvećeni afirmaciji kulturnog i historijskog naslijeđa ove zemlje. Pozorišna predstava po romanu o velikom vladaru Kralju Tvrtku je idealna prilika za to – kazao je Duraković.

Roman “Ljetopis o kralju Tvrtku” objavljen je prije nekoliko godina i naišao je na veliki odziv publike u BiH i regiji, kao i vrlo pozitivnu recepciju kod književne javnosti.

Ovihih dana, a to ponavljanje mogli bismo nazvati paradigmom bosanskog udesa, gdje jedna mala evropska država uvijek iznova biva plijen interesa velikih evropskih sila.

Premijera predstave “Ljetopis o kralju Tvrtku” planirana je da se odigra ovoga ljeta u nekom od ambijentalnih prostora iz vremena srednjovjekovne Bosne, saopćeno je iz Bosanskog kulturnog centra.

Najnovije objave