Ponedjeljak, 20 Maja, 2024

BIDEN: Ujedinjeni smo u podršci Ukrajini i obrani NATO saveza

Najčitanije objave

Američki predsjednik Joe Biden kratko se obratio naciji. Najavio je koje će točno sankcije uvesti Rusiji kao odgovor na priznanje dvije proruske separatističke regije u istočnoj Ukrajini, ali i najavu slanja ruske vojske u te pokrajine.

“Slušali smo njegov govor, ovo je početak ruske invazije na Ukrajinu, kao odgovor ću nametnuti sankcije gore od 2014. Ako nastave, ići ćemo dalje sa sankcijama. Što pobogu Putin misli da mu daje pravo priznavati nove takozvane države koje se nalaze na teritoriju susjedne zemlje? To je kršenje međunarodnog prava. Rusija je krenula na Ukrajinu ovim potezom. Danas najavljujem prve sankcije:

– Provodimo potpune blokirajuće sankcije na dvije velike ruske financijske institucije: VEB i njihovu vojnu banku.
– Provodimo sveobuhvatne sankcije na ruski državni dug. To znači da smo rusku vladu odsjekli od zapadnog financiranja. Ona više ne može prikupljati novac sa Zapada i ne može trgovati svojim novim dugom na našim tržištima niti na europskim tržištima.
– Također ćemo nametnuti sankcije ruskim elitama i članovima njihovih obitelji. Oni sudjeluju u korumpiranoj dobiti politike Kremlja, a trebali bi sudjelovati i u boli.
– Radili smo s Njemačkom kako bismo osigurali da Sjeverni tok 2 neće krenuti naprijed.

Nemamo namjeru boriti se s Rusijom, želimo poslati poruku da ćemo braniti svaki pedalj teritorija NATO-a, dodao je.

“Ukrajinu i dalje okružuje više od 150.000 ruskih vojnika”, rekao je, pa dodao: “Rusija povećava zalihe krvi. Što će im krv ako ne planiraju invaziju?”

“Obrana slobode imat će svoj trošak, kako za Ameriku tako i za druge. Ali pazit ćemo da trošak sankcije ide na račun Rusije, a ne drugih zemalja”, rekao je Biden.

“Ujedinjeni smo u podršci Ukrajini i obrani NATO saveza, jučer je svijet jasno čuo puni opseg njegovog izvrtanja povijesti, napao je ukrajinsko pravo da postoji, još ima vremena da izbjegnemo najgori scenarij, ostajemo otvoreni za diplomaciju, procjenjivat ćemo Rusiju prema akcijama, ne riječima”, rekao je lider SAD-a.

Najnovije objave