Utorak, 16 Jula, 2024

Biden saziva Vijeće za nacionalnu sigurnost u vezi s Ukrajinom

Najčitanije objave

Američki predsjednik Joe Biden sazvat će u nedjelju sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost u vezi sa situacijom u Ukrajini, saopćila je Bijela kuća.

Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki rekla je da njegov tim za nacionalnu sigurnost redovno obavještava predsjednika Sjedinjenih Američkih Država o dešavanjima na terenu, prenosi Anadolija.

Biden je također informisan i o susretima potpredsjednice Kamale Harris na marginama Minhenske sigurnosne konferencije koja se održava u Njemačkoj.

Tenzije su dramatično porasle u istočnoj Ukrajini tokom posljednjih nekoliko dana, uz sve veći broj kršenja primirja, više incidenata granatiranja i evakuaciju civila iz proruskih separatističkih regija Donjecka i Luganska.

Američki predsjednik izjavio je ranije da bi Rusija mogla napasti Ukrajinu u narednim danima, ali i da je diplomatsko rješenje još uvijek moguće.

Moskva je više puta negirala da ima bilo kakav plan za invaziju na Ukrajinu i optužila zapadne zemlje da potkopavaju sigurnost Rusije širenjem NATO-a prema njenim granicama. Rusija je dostavila listu sigurnosnih zahtjeva, uključujući garancije da Ukrajina i Gruzija neće pristupiti NATO-u

Najnovije objave