Utorak, 16 Jula, 2024

Biden obećao da će zaustaviti rusku agresiju na Ukrajinu i ukrotiti rastuću inflaciju

Najčitanije objave

Obraćajući se zabrinutoj naciji i svijetu, američki predsjednik Joe Biden obećao je u utorak navečer da će zaustaviti rusku agresiju na Ukrajinu, ukrotiti rastuću američku inflaciju i nositi se s još uvijek opasnim koronavirusom.

Biden je izjavio da su on i svi članovi Kongresa, bez obzira na njihove političke razlike, povezani “s nepokolebljivom odlučnošću da će sloboda uvijek pobijediti nad tiranijom”. Zamolio je zastupnike koji su se okupili u Domu da ustanu i pozdrave Ukrajince dok je započinjao svoj govor, prenosi AP.

Bio je to značajan pokazatelj jedinstva nakon duge godine ogorčene borbe između Bidenove demokratske koalicije i republikanske opozicije.

Bidenov 62-minutni govor, koji je bio fokusiran na rat u Ukrajini i brigu za probleme u SAD-u, odražavao je isti čin ravnoteže s kojim se sada suočava u svom predsjedavanju. On mora usmjeriti savezničku odlučnost protiv ruske agresije, dok se bori protiv inflacije, iscrpljenosti ljudi od pandemije koronavirusa i pada rejtinga odobravanja pred izbore na sredini mandata.

U govoru u utorak, Biden je istaknuo hrabrost ukrajinskih branioca i novo oživljenog zapadnog saveza koji radi na ponovnom naoružavanju ukrajinske vojske i slabljenju ruske privrede kroz sankcije. Priznao je i troškove za američku privredu također, ali je upozorio da bez posljedica agresija ruskog predsjednika Vladimira Putina neće biti zaustavljena na Ukrajini.

Biden je najavio da SAD slijede Kanadu i Evropsku uniju u zabrani ulaska ruskim avionima u njezin zračni prostor u znak odmazde za invaziju na Ukrajinu. Također je rekao da Ministarstvo pravosuđa pokreće radnu grupu za progon ruskih oligarha, koje je nazvao “korumpiranim vođama koji su od ovog nasilnog režima zaradili milijarde dolara”.

Biden se u svom govoru osvrnuo i na probleme u SAD-u. Čak i prije nego što je ruska invazija dovela do vrtoglavog porasta troškova energije, cijene za američke građane su rasle, a pandemija COVID-19 i dalje nanosi štetu porodicama i ekonomiji zemlje.

Biden je iznio planove za rješavanje inflacije ponovnim ulaganjem u američke proizvodne kapacitete, ubrzavanjem lanaca opskrbe i smanjenjem tereta plaćanja skrbi za djecu i starije radnike.

– Previše porodica se bori s računima. Inflacija im oduzima dobitke koje bi inače osjećali. Razumijem. Zato mi je glavni prioritet držanje cijena pod kontrolom – rekao je Biden, javlja Fena.

Najnovije objave