Subota, 2 Marta, 2024

Bh. parlamentarke pozvale na djelovanje koje će ohrabriti žene žrtve da prijave nasilje u porodici

Najčitanije objave

nglish

BOSNA I HERCEGOVINA

| 27.09.2023. 10:53 |

Bh. parlamentarke pozvale na djelovanje koje će ohrabriti žene žrtve da prijave nasilje u porodici
FENA Saopćenje, Foto/ Ilustracija
SARAJEVO, 27. septembra (FENA) – Grupa poslanica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine uputila je saopštenje za javnost u kojem izražavaju negodovanje zbog Odluke Općinskog suda u Ljubuškom od 23. septembra ove godine kojom je odbijen pritvor u slučaju porodičnog nasilja.

Poručuju kako nemaju namjeru da se miješaju u sudski proces, ali ukazuju na činjenicu da je Sud, uprkos svim dokazima prezentiranim u tom slučaju koji ukazuju na krivično djelo nasilja u porodici shodno Krivičnom zakonu Federacije BiH, donio Odluku kojom se oslobađa pritvora optuženi Denis Buntić.

Kako podvlače, njegovom slobodom ugrožen je krivični postupak, s obzirom na mogućnost ponavljanja krivičnog djela ili utjecaja na iskaze svjedoka.

-Posebno podsjećamo na nedavni tragični slučaj u Gradačcu u kojemu je stroža praksa određivanja pritvora počiniteljima obiteljskog nasilja mogla spasiti živote. Držimo da sudovi, tužiteljstva i policije u BiH moraju svojim djelovanjem ohrabrivati žene žrtve obiteljskog nasilja da prijave nasilje. Ovakvim djelovanjem sudova šalje se poruka ne samo Klari Buntić, nego i svim ženama u Bosni i Hercegovini, da se ne mogu osjećati sigurno u BiH, niti očekivati pravnu zaštitu u slučaju nasilja u porodici, pokušaja ubistva ili drugih krivičnih djela – upozoravaju bh. parlamentarke u saopćenju.

Takvom praksom, ocjenjuju, daje se do znanja svim građanima u BiH da će žrtve uvijek imati manja prava nego počinioci krivičnih djela i koji ugrožavaju sigurnost drugih. Samim time, sve žene u BiH se obeshrabruju da prijavljuju nasilje u porodici, kao i druga krivična djela koja trpe u porodici i društvu.

-Ovom prilikom pozivamo Općinski sud u Ljubuškom da preispita svoju odluku, shodno žalbi Tužilaštva Zapadnohercegovačkog kantona – navodi se u saopćenju Grupe poslanica Predstavničkog doma PSBiH, koje su potpisale Sabina Ćudić, Mia Karamehić-Abazović, Aida Baručija, Rejhana Dervišević, Darijana Filipović, Elvisa Hodžić, Ljubica Miljanović, Mira Pekić, Sanja Vulić i Ermina Salkičević-Dizdarević.

Najnovije objave