Ponedjeljak, 22 Aprila, 2024

Besplatni mamografski pregled za 54.000 žena u Zeničko-dobojskom kantonu

Najčitanije objave

U Zeničko-dobojskom kantonu počela je realizacija programa besplatne mamografije s ciljem ranog otkrivanja karcinoma dojke. Program je usmjeren prema 54.000 žena, dobne skupine od 50 i 69 godina starosti, sa područja ovog kantona. Pozivi su protekle sedmice upućeni prema prvoj grupi od hiljadu žena.

Prema podacima stručnjaka, učestalost karcinoma dojke u BIH, iako postoji mogućnost liječenja, je tri puta veća od prosjeka EU. U Zeničko-dobojskom kantonu na osnovu podataka lokalnog registra za rak u periodu 2009.-2019. ukupno je oboljelo 1.139 pacijentica od karcinoma dojke, od kojih su 322 umrle.

Doktorica radiolog Amira Hadžić ističe da je početak ovog programa “veoma značajan dan za zdravstvo ZDK, ali i cijele države”.

– Organizovani skrining radimo po principima evropskih i svjetskih organizacija za skrining, prvi u državi počinjemo takav proces. Izuzetno sam ponosna što projekt počinje baš u Zavidovićima, čiji Dom zdravlja je prvi ispunio sve organizacione i tehničke preduvjete i osposobio se za provedbu ovog postupka – istakla je Hadžić, dodajući da se nada da će “pilot projekt iz ZDK prerasti u nacionalni skrining program mamografije svih žena u BiH”.

Iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ), koji je nosilac ovog pionirskog projekta u BiH, saopćili su da je Saliha Sojkić iz Zavidovića obavila mamografski pregled, kao prva žena sa područja Zeničko-dobojskog kantona.

– Redovno se kontrolišem, želim da se kontrolišem i volim da sam zdrava – rekla je Sojkić.

Njena sugrađanka Marija Dragičević kaže da joj je drago da je dobila poziv, te da postoje institucije koje na ovakav način misle na zdravlje pacijenata.

– Do sada sam radila mamografiju, sve je bilo ok, nije boljelo, preporučila bih svim ženama da se redovno kontrolišu i da misle na svoje zdravlje – kazala je Dragičević.
Doktorica Hadžić je pozvala sve žene u ZDK da, kad prime pozivno pismo iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane, da se odazovu na pregled koji je u interesu njihovog zdravlja i života.

– Posebnost projekta je što “prati ishod” pregleda žene, ako je nalaz “pozitivan”, prati dalji tok liječenja, a ako je “negativan”, automatski prati termin i zakazuje novi kontrolni pregled za dvije godine. Vrijednost projekta je sistematični način brige o zdravlju žene, te istovremeno podizanje svijesti za ranim pregledom dojke. Zato je ženama važno poslati poruku da se ne plaše pregleda, pa ni karcinoma, jer redovni i pravovremeni pregled obezbjeđuje izlječenje veće od 95 posto, što je presudno za njihovo zdravlje – navela je načelnica Službe za promociju zdravlja i kvalitet u zdravstvu u INZ Selvedina Sarajlić-Spahić.

Najnovije objave