Ponedjeljak, 22 Aprila, 2024

Bećirović: Zaključci usvojeni u Domu naroda nemaju nikakvu pravnu snagu

Najčitanije objave

Delegat Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović smatra da je današnja sjednica tog doma za svaku osudu s obzirom da su se dnevnim redom, kako je rekao, potpuno ignorirala ključna pitanja za državu BiH.

– Kada pogledate današnji dnevni red i imate u vidu činjenicu da Dom naroda osam mjeseci nije radio, da je Dragan Čović četiri mjeseca predsjedavajući a nije sazvao ni jednu redovnu sjednicu i da imate ovako oskudan i jadan dnevni red koji potpuno ignorira ključna pravna, politička i ekonomska pitanja o državi BiH, za svaku je osudu – ocijenio je Bećirović po okončanu sjednice.

Ovom prilikom komentirao je dva zaključka usvojena na sjednici. Prvi je zaključak koji su predložili delegati iz Kluba srpskog naroda Nikola Špirić, Sredoje Nović, Lazar Prodanović i Dušanka Majkić, a koji glasi: “Dom naroda podržava inicijativu NSRS za razgovor i dijalog između RS i FBiH, kao i tri konstitutivna naroda – Srba, Hrvata i Bošnjaka – o mogućim rješenjima za Bosnu i Hercegovinu, te ih poziva na sveobuhvatni dijalog o trenutnom stanju u BiH i mogućim rješenjima u vezi s budućnošću RS i FBiH”.

Drugi zaključak je delegatkinje Lidije Bradare, koji glasi: “Centralna izborna komisija (CIK) nije zakonodavni organ niti ima pravo donositi odluke iz nadležnosti Parlamentarne skupštine BiH. Centralna izborna komisija nije izabrana i imenovana u skladu s odredbama Izbornog zakona BiH. Tražimo da se članovi CIK-a izaberu i imenuju na osnovu javnog konkursa u skladu s procedurama propisanim Izbornim zakonom BiH”.

– Zaključak HDZ-a i SNSD-a su protivni Poslovniku Doma naroda i Ustavu BiH. Ovaj zaključak nema nikakvu pravnu snagu zbog toga što sve obavezujuće odluke i zakoni da bi stupili na snagu moraju biti usvojeni i u oba doma PSBiH. Ovaj zaključak nema nikakve šanse da prođe na sjednici Predstavničkog doma, prema tome on zaista nema nikakavu pravnu snagu – istakao je Bećirović.

Akcenat je stavio na zaključak, koji govori o tome da se vodi dijalog između entiteta Federacija BiH i entiteta RS o rješenjima za državu BiH.

– Zbog toga sam upozorio kako mogu dva entiteta raspravljati o državnim pitanjima mimo Parlamentarne skupštine BiH, Vijeća ministara BiH i Predsjedništva BiH. Dakle, u pitanju je jedan potpuno protuustavan prijedlog, ali eto i o tome se glasalo. Jedina je sreća da takvi zaključci nemaju nikakvu pravnu snagu i da nikada neće biti prihvaćeni u Predstavničkom domu – naglasio je Bećirović, javlja Fena.

Najnovije objave