Utorak, 25 Juna, 2024

Banja Luku poharalo olujno nevrijeme

Najčitanije objave

Nadležne ekipe Odsjeka za poslove civilne zaštite i profesionalne teritorijalno vatrogasno-spasilačke jedinice saniraju posljedice olujnog nevremena koje je danas zahvatilo Banjaluku, pišu Nezavisne novine.

Prije svega, ekipe su angažovane na saniranju posljedica nevremena u naselju Mišin Han, gdje je vjetar raskrio krovove kuća.

“Interventno se raščišćavaju putne komunikacije i dijelimo najlon stanovništvu na čijim su stambenim objektima oštećeni krovni pokrivači,” istakli su iz ovog odsjeka.

U popodnevnim časovima, Banjaluku je zahvatilo snažno nevrijeme praćeno obilnim padavinama. Prema brojnim prijavama, pričinjena je značajna šteta na stambenim i ostalim objektima.

“Imamo 15 do 20 prijava da je na Zapadnom tranzitu voda ušla u kuće, a prijavljeno je i da je u naseljima Motike i Mišin Han vjetar raskrio krovove kuća,” rekao je Srni šef ovog odsjeka Dragan Babić.

Babić je napomenuo da se sve provjerava na terenu, te je najavio da će sutra zajedno sa predstavnicima Komunalnog odjeljenja pregledati šahtove i ulice gdje je došlo do stvaranja vodene površine na slivnicima, odnosno kolovozu.

“Pregledaćemo sve slivnike nakon što je pala velika količina kiše u kratkom vremenskom roku i, vjerovatno, oborinska kanalizacija nije mogla da primi toliku količinu vode,” dodao je Babić.

Republički hidrometeorološki zavod za danas je izdao upozorenje na obilne padavine i jače lokalne nepogode, izraženije na zapadu i sjeveru, uz ponegdje pojačan vjetar

Jaka kiša koja je padala bez prestanka dovela je do poplava na ulicama, koje su bile potpuno pod vodom. Kanalizacioni odvodi nisu mogli da prime toliku količinu vode, pa su se brzo začepljeni, što je dodatno pogoršalo situaciju. Građani su se suočili s izazovima dok su pokušavali da se kreću kroz poplavljene ulice, a neki su pretrpjeli i štetu na svojim vozilima.

U gradu i na okolnim saobraćajnicama dogodilo se i više udesa, što je dodatno usporilo i otežalo saobraćaj. Prema informacijama kojima za sada raspolažemo, u ovim saobraćajnim nezgodama nije bilo ljudskih žrtava.

Nadležne službe su na terenu i rade na otklanjanju posljedica ovog nevremena. Svi resursi su mobilisani kako bi se što prije normalizovala situacija i sanirale nastale štete.

Najnovije objave