Ponedjeljak, 20 Maja, 2024

Bačić: Do sada su 193 izbjeglice iz Ukrajine evidentirane u Hrvatskoj

Najčitanije objave

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić u ponedjeljak je izvijestio da su trenutno u Hrvatskoj 193 izbjeglice iz Ukrajine, a na razini cijele Europske unije očekuje se 3,5 milijuna izbjeglica, ako se nastavi agresija Rusije na Ukrajinu.

Hrvatska Vlada poslat će u Ukrajinu humanitarnu i tehničku pomoć, a priprema se i zdravstveni sustav za prihvat ranjenika.

Danas će se na sjednici Vlade osnovati posebno povjerenstvo koje će pripremati prihvat izbjeglica, izjavio je Bačić u Saboru nakon sastanaka užeg kabineta Vlade s koalicijskom većinom i s oporbenim strankama na temu vojne agresije Rusije na Ukrajinu.

Na jutrošnjem sastanku, rekao je, bili su svi oporbeni saborski klubovi i nije bilo nikakvih disonantnih tonova oko slanja pomoći Ukrajini.

Uspostavljen je najširi politički konsenzus svih političkih stranaka koje djeluju u Saboru u stavu Vlade prema ruskoj vojnoj agresiji te je dana puna podrška Ukrajini u borbi za očuvanje teritorijalnog suvereniteta i integriteta, rekao je Bačić.

Danas su dogovoreni i daljnji zajednički sastanci za vrijeme trajanja agresije koji će se održavati na razini vladajuće koalicije, ali i na razini predstavnika oporbenih stranaka s vladajućom koalicijom.

Dogovoreno je i da će idućih dana predsjednik Vlade Andrej Plenković doći u Sabor gdje će zastupnike upoznati s koracima koje poduzima Vlada.

Na evidenciji hrvatske veleposlanice u Kijevu Anice Djamić još je 35 hrvatskih građana u Ukrajini i oni su u stalnom kontaktu s veleposlanstvom, rekao je Bačić.

Najnovije objave