Ponedjeljak, 20 Maja, 2024

Avion Fly Dubai umalo pao u Beogradu

Najčitanije objave

Avion Fly Dubai koji je u petak poletio s piste aerodrom “Nikola Tesla” u Beogradu dijelile su sekunde od velike tragedije. Naime, tog dana, oko 14 sati, dogodila se prava drama, a sekunde su dijelile od toga da se sve pretvori u veliku tragediju.

Let FZ1746 iz Beograda do Dubaija mogao je biti prekinut tek nekoliko minuta nakon što su se putnici ukrcali u zrakoplov jer se letjelica otisnula od piste suviše kasno.

Naime, “Boeling 737-8 MAКS” je prag piste preletio na visini od svega nekoliko metara.

Stručnjaci upozoravaju da u praksi avioni poput “Boeinga 737” i “Airbus A319/320” uzlijeću s beogradskog aerodroma nakon nekih 1.400-1.500 metara “zaleta”, odnosno negdje između polovice i tri četvrtine piste.

U kabini nastala panika, stjuardese plakale
Kako piše Objektiv, pretpostavlja se da je avion bio pun goriva i putnika te da je pretpostavka da su namjeravali poletjeti s kraja piste te su se tako preračunali. Kada su shvatili da su zakasnili, u kabini je nastala panika, stjuardese su počele plakati, no dogodilo se čudo i avion se ‘iščupao’.

Iako su piloti napravili izračun za polijetanje koristeći čitavu dužinu piste, što je 3000 metara, iz nekog razloga nisu poletjeli s njezinog početka, već s mjesta koje se nalazi kilometar niz pistu, u pravcu autoceste. U zadnji čas je izbjegnuta tragedija jer je avion jedva preletio zaštitnu ogradu i malo je nedostajalo da završi na autocesti. To bi sigurno dovelo do stradanja putnika i posade, rekao je izvor.
Stranice koje analiziraju letove temeljem javno dostupnih informacija s GPS uređaja navode da se avion, nakon što je kraj piste jedva preletio i u idućih se 400 metara nastavio postupno penjati, popeo samo do visine od 25 metara.

Pokrenuta istraga
U Kontroli leta Srbije i Crne Gore su potvrdili da je posada aviona nakon izdane “instrukcije za vožnju” u cilju polijetanja u smjeru 300, sama izabrala spojnicu D za izlazak na poletno-sletnu stazu radi polijetanja u odobrenom smjeru.

Napominju i da je upravljanje avionom isključivo u nadležnosti posade te da se obavlja sukladno kompanijskim procedurama, uzimajući u obzir performanse aviona i raspoloživu dužinu poletno-sletne staze. U Upravi civilnog zrakoplovstva Srbije navode da su povodom ovog slučaja poduzeli izvanredni inspekcijski nadzor, a s više informacija raspolagat će po okončanju procesa, piše Dnevno.

Najnovije objave