Subota, 2 Marta, 2024

Austrija se zalaže za ubrzano približavanje Zapadnog Balkana Evropskoj uniji

Najčitanije objave

Austrija se godinama zalaže za brzi prijem Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju i silovito je zagovarala kandidatski status, koji je dodijeljen uz uvjet da se poduzmu koraci navedeni u preporuci Evropske komisije, saopćeno je iz Ambasade Austrije u Sarajevu.

Istovremeno, Austrija se zalaže za fleksibilnost Evropske unije u procesu pristupanja. Ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg i ministrica za Evropu Karoline Edtstadler su već u maju 2022. godine podnijeli prijedlog dinamiziranja stagnirajućeg procesa proširenja. Nadograđujući na tome, savezni ministri Schallenberg i Edtstadler sada hoće da ove prijedloge dalje razviju i identificiraju konkretna područja djelovanja i oblasti politike, kako bi se intenzivirala integracija zapadnog Balkana, navodi se u saopćenju.

Ministrica za Evropu Karoline Edtstadler je kazala da „mi sada moramo da istupimo sa nečim novim za zapadni Balkan i da ubrzamo proširenje“.

– Potrebni su opipljivi koraci i jedan smislen sistem poticaja za reforme; inače ćemo izgubiti ljude u toj regiji. Našim prijedlozima, koji nas vode dalje u pogledu postepene integracije, mi hoćemo da države zapadnog Balkana institucionalno, financijski i na temelju konkretnih oblasti dinamičnije približimo. Ne vrijedi više gubiti vrijeme. Geopolitička stvarnost zahtijeva tempo i inovativne pristupe – navela je ona.

Ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg je kazao da je proširenje najsnažniji geostrateški instrument Evropske unije.

– Upotrijebimo ga kao takvog. Ne smijemo čekati, dok kandidati za pristupanje u potpunosti ne implementiraju pravnu stečevinu (acquis) Evropske unije, nego treba da ih prije toga integriramo u onim političkim oblastima, u kojima je to moguće. Ne smijemo napraviti grešku i, uz svu opravdanu fokusiranost na istok, zaboraviti jugoistok Evrope. Austrija jeste i ostaje snažan davatelj impulsa za postepeno približavanje zapadnog Balkana Evropskoj uniji – kazao je Schallenberg, navodi se u saopćenju Ambasade Austrije u Sarajevu.

Najnovije objave