Utorak, 16 Jula, 2024

Australija ukinula vizu prvom teniseru svijeta Novaku Đokoviću

Najčitanije objave

Australija je drugi put ukinula vizu teniskom broju jedan, Novaku Đokoviću u sporu oko njegovog prava da ostane u zemlji iako je nevakcinisan.

Odluka ministra za imigracijska pitanja Alexa Hawkea znači da se Đoković sada suočava sa deportacijom.

Međutim, 34-godišnji teniser iz Srbije i dalje može pokrenuti još jedan pravni spor kako bi pokušao ostati u zemlji.

Prvi teniser svijeta trebao je igrati na Australian Openu, koji počinje u ponedjeljak.

Đokoviću je viza prvi put ukinuta ubrzo nakon njegovog dolaska u Melburn 6. januara, nakon što su zvaničnici australijskih graničnih službi naveli da ,,nije pružio odgovarajuće dokaze da bi dobio izuzeće od vakcinacije.”

Postojala je i ogromna reakcija australske javnosti, koja je u posljednje dvije godine živjela pod nekim od najdužih i najstrožih karantina na svijetu tokom pandemije.

Bio je priveden, proveo je sate u imigracionoj kontroli na aerodromu, a zatim je proveo dane u imigracionom hotelu.

Nekoliko dana kasnije sudija je presudio da mu je viza važeća i naredio njegovo puštanje, presudivši da su granični službenici ignorirali ispravnu proceduru kada je stigao.

Ali u petak uveče u Melburnu, ministar Hawke je ukinuo Đokovićevu vizu u skladu sa specijalnim ovlaštenjima australskog zakona o migracijama.

Zakon mu omogućava da deportuje svakoga za koga smatra da predstavlja potencijalnu opasnost po ,,zdravlje, sigurnost ili red”, međutim Đoković i dalje može da se žali na u odluku.

Posljednja odluka je stigla nakon što je Đoković optužen da je dao lažnu izjavu na svom putnom obrascu – u kojem je stajalo da nije putovao nigjde 14 dana prije dolaska u Australiju, a zapravo je bio u Španiji.

On je rekao da je grešku napravio njegov agent, nazvavši je “ljudskom greškom” i dodao da “nije bilo namjerno”.

Takođe je priznao da se susreo s novinarima i fotografirao nakon što je saznao da je pozitivan na Covid-19.

Najnovije objave