Ponedjeljak, 24 Juna, 2024

Arslanagiću 12 godina zatvora u predmetu ‘Bosnalijek’

Najčitanije objave

Suđenje Edinu Arslanagiću i drugima u predmetu “Bosnalijek” u Kantonalnom sudu u Sarajevu okončano je danas osuđujućom presudom za sve optužene, osim za Aidu Selvić, koja je oslobođena optužbi.

Prvooptuženi Edin Arslanagić osuđen je na 12 godina zatvora.

Hasan Šepo i Jasmin Šepo dobili su 10 i sedam godina, a Šefik Handžić 10 godina.

Optužnica u ovom slučaju uz Edina Arslanagića, bivšeg generalnog direktora Bosnalijeka, teretila je i Šefika Handžića, Hasana Šepu, Aidu Selvić i Jasmina Šepu za inkriminacije koje su, prema tužbenim navodima, počinili kao uposlenici farmaceutske kompanije Bosnalijek d.d. Sarajevo, te firmi Brštanica d.o.o. Sarajevo i Carpe Diem Sarajevo.

Akteri slučaja su se teretili za organizirani kriminal u vezi sa zloupotrebom položaja i ovlaštenja, pranjem novca, poreznom utajom i krivotvorenjem službenih isprava, te sklapanjem štetnih ugovora, a u vezi s poslovnim aranžmanima kompanije Bosnalijek i spomenutih firmi.

Suđenje Arslanagiću i drugima, koje se odnosi na inkriminacije iz perioda 2005-2012. godina, počelo je polovinom oktobra 2016. godine, a na temelju optužnice od 24. decembra 2015. koja je izmijenjena u junu 2020. godine.

Najnovije objave