Subota, 2 Marta, 2024

ARHEOLOŠKA SENZACIJA: U prašumi pronašli izgubljeni grad, piramide i platforme (VIDEO)

Najčitanije objave

Geolozi u sjevernoj Gvatemali otkrili su ogromno nalazište Maja od oko 1700 četvornih kilometara koje datira iz srednjeg do kasnog pretklasičnog razdoblja (oko 1000. pr. Kr. do 250. pr. Kr.). Nalazi su rezultat fotografija iz zraka koje su snimili znanstvenici pomoću letjelice koja koristi lidar (otkrivanje i uklanjanje svjetlosti), ciljanje lasera i korištenje reflektirane svjetlosti za izradu fotografija krajolika iz zraka.

Tehnologija je osobito korisna u područjima poput prašuma krškog bazena Mirador Calakmul u Gvatemali, gdje laseri mogu prodrijeti kroz guste krošnje drveća. Koristeći podatke iz skeniranja, tim je identificirao više od 1000 naselja raštrkanih diljem regije, povezanih sa 160 kilometara nasipa kojima su vjerojatno putovale Maje.Također su otkrili ostatke nekoliko velikih platformi i piramida, kao i kanala i rezervoara koji su se koristili za skupljanje vode, prenosi Live Science.

Podaci lidara otkrili su “po prvi put politički i ekonomski integrirano područje kakvo nije viđeno nigdje drugdje na zapadnoj hemisferi”, rekao je koautor studije Carlos Morales-Aguilar, postdoktorand na Institutu za geografiju i okoliš Sveučilišta od Texasa do Austina, za Live Science.

“Sada možemo vidjeti cijeli krajolik regije Maya” u ovom dijelu Gvatemale, rekao je.

Što je ovo područje činilo tako privlačnim da su se Maje tamo htjele naseliti? “Za Maje je krški bazen Mirador-Calakmul bio ‘Goldilocks Patch'”, rekao je za Live Science koautor studije Ross Ensley, geolog s Instituta Maya Lowlands za geološke studije u Houstonu.

“Maje su se ovdje naselile jer su imale pravu mješavinu gorja za naseljavanje i nizina za poljoprivredu. Gorje je bilo izvorište vapnenca, njihovog glavnog građevinskog materijala i suhog tla za život. Nizine su uglavnom bile privremene močvare ili zaljevi, pružajući mjesto za močvarnu poljoprivredu, kao i organski bogata tla za terasastu poljoprivredu.

“Bilo je fascinantno po prvi put promatrati veliki broj vodenih površina, monumentalnih piramida, terasa, stambenih područja i
malih brežuljaka”, rekao je Morales-Aguilar.

Najnovije objave