Utorak, 25 Juna, 2024

ArcelorMittal Zenica uložio 100 miliona eura u zaštitu okoliša

Najčitanije objave

Generalni direktor kompanije ArcelorMittal Zenica Nikhil Mehta prezentirao je na današnjoj pres-konferenciji aktivnosti koje planiraju poduzeti tokom ove godine da bi dodatno smanjili emisije štetnih polutanata u zrak u tom gradu te dobili Integralnu okolišnu dozvolu za koju su već predali zahtjev.

Naveo je da su već sada s emisijom polutanta SOx i NOx u granicama za sve pogone, ali da za prašinu imaju izazove na pogonima Aglomeracija i Čeličana te na Koksari, na kojoj su emisije veće od dozvoljenih granica i prašine i difuzne emisije.

Za poboljšanje emisija iz pogona Koksara, podvukao je, ove su godine ugovorili četiri miliona eura vrijedne projekte, a dodatne investicije imat će i na Čeličani te Aglomeraciji.

-Već tokom ove godine osigurat ćemo da prašina sa Čeličane i Aglomeracije bude u granicama limitima za BiH – istakao je Mehta, koji je najavio kako će i narednih godina nastaviti ulaganja u pogonu Aglomeracija te da će emisije štetnih polutanata iz tog pogona također biti u propisanim granicama.

S obzirom da su 19. novembra prošle godine pokrenuli Toplanu Zenica na plin, prestali su za rad i grijanje grada koristiti energetski ugalj pa je, kako je rečeno, znatno smanjena emisija štetnih plinova koje je prouzročilo sagorjevanje uglja. Smanjilo se i zagađenje rijeke Bosne, kao i odlaganje otpada na deponiju Rača.

-U sklopu zahtjeva za izdavanje Integralne okolišne dozvole, implementirali smo 33 mjere, za pet mjera je u toku realizacije, a dvije mjere nije ni potrebno realizirati. Dosad smo investirali više od 100 miliona eura samo u zaštitu okoliša i to pokazuje naše dobre namjere. Mi smo građani Zenice i nastavit ćemo da budemo građani Zenice – poručio je Mehta.

Sve poduzete mjere, kako je rekao, već su doprinijele boljem kvalitetu zraku u Zenici, a koja je, smatra on, znatno manje zagađena od velikih bosanskohercegovačkih gradova, poput Sarajeva ili Tuzle, mada se u tom gradu proizvodi čelik.

Mehta je izrazio zadovoljstvo što će poskupljenje električne energije u Federaciji Bosne i Hercegovine iznositi samo 20 posto, umjesto 120 posto, za koliko je JP Elektroprivreda BiH prvobitno planirala povećati cijenu isporuke električne energije za tu kompaniju u 2022. godini.

-Ovo će poskupljenje naše poslovanje opteretiti s dodatnih 12-14 miliona KM, ali želio bih zahvaliti Vladi FBiH što su uvažili zahtjeve privrednika. Veoma je važno da se industriji, kao što smo mi, da prostora da preživi. Mi godišnje koristimo više od pola miliona megavata struje, što je više i od nekog grada – kazao je Mehta.

(Fena)

Najnovije objave