Ponedjeljak, 22 Aprila, 2024

Antentat na japanskog premijera

Najčitanije objave

Prema japanskim medijima, japanski premijer Fumio Kishida je sklonjen na sigurno i nije ozlijeđen nakon što je u subotu jedan muškarac bacio predmet sličan dimnoj bombi tijekom njegovog govora na zapadu Japana.

Iako se čula glasna eksplozija, premijer je uspio izbjeći ozljede, dok je policija uhitila osumnjičenog muškarca na licu mjesta, izvijestila je japanska javna radiotelevizijska služba NHK.

Incident se dogodio u ribarskoj luci Saikazaki u prefekturi Wakayama, otprilike 65 kilometara jugozapadno od grada Osake.

Bivši japanski premijer Shinzo Abe, koji je bio na čelu zemlje najduže vrijeme, ubijen je prošlog srpnja pištoljem domaće izrade tijekom kampanje za parlamentarne izbore, što je šokiralo zemlju i potaknulo reviziju sigurnosnih mjera za političare koji se redovito susreću s javnošću.

Kishida je tek započeo svoj govor nakon što je razgledao luku kada se incident dogodio, prema NHK-u.

Govor je bio zakazan za 11:40 po lokalnom vremenu prema Kishidinoj Liberalnoj demokratskoj stranci (LDP), koja trenutno vlada zemljom.

LDP je na društvenoj mreži Twitter potvrdila da će Kishida nastaviti sa svojim zakazanim aktivnostima nakon incidenta.

Snimke koje je objavila NHK prikazuju gomile ljudi kako bježe dok nekoliko policijskih službenika obara jednog čovjeka, a zatim ga uklanja s mjesta događaja. Mediji su izvijestili da je muškarac izgledao kao da je u svojim 20-ima ili 30-ima.

Predstavnik policijske postaje u Wakayami je za Reuters izjavio da ne može komentirati detalje incidenta.

Svjedokinja je za NHK rekla da je vidjela predmet kako leti iznad glava ljudi.

“To mi je uzrokovalo loš osjećaj pa smo pobjegli nevjerojatno brzo. Zatim smo čuli veoma glasan zvuk. To je rasplakalo moju kćer”, rekla je.

Kishida će idućeg mjeseca biti domaćin samita zemalja članica G7 u Japanu. Ministri vanjskih poslova zemalja članica sastat će se u nedjelju u ljetovalištu Karuizawi.

Najnovije objave