Utorak, 16 Jula, 2024

Aktivisti iz BiH pružili podršku Savezu ekoloških organizacija Srbije protiv Rio Tinta

Najčitanije objave

Dvadesetak udruženja iz BiH uputilo je pismo podrške Savezu ekoloških organizacija Srbije, u zajedničkoj borbi za zaštitu rijeke Drine protiv kompanije Rio Tinto, koja ne odustaje od gradnje rudnika litijuma.

Nevladine organizacije iz BiH, iz Bijeljine, Sarajeva, Foče, Doboja, Mostara, Banjaluke, Višegrada i Kruščice, izrazile su veliku zabrinutost zbog novih prijetnji u zagađivanju rijeke Drine.

Rudarska kompanija Rio Tinto, koja planira iskopavanje na obali Drine, prepoznata je kao kompanija koja ne poštuje ekološke standarde, koja koristi izuzetno prljavu tehnologiju prerade rude, koja je izazvala nekoliko ekoloških katastrofa u posljednjih 30 godina širom svijeta”, naveli su aktivisti iz BiH.

Navodi se i da tehnologija za preradu litijuma podrazumijeva korištenje izuzetno toksičnih materijala, prije svega sumporne kiseline koja se zagrijava do 250 stepeni.

Prema procjenama stručnjaka, to bi dovelo do uništavanja šume, rijeke, biljnog i životinjskog sveta u krugu od 50 kilometara oko rudnika, a posljedice bi se osjetile u krugu od 200 kilometara od rudnika.

“Za potpuni oporavak zemlje poslije prestanka rada rudnika potrebno je više od 500 godina”, navodi se u pismu podrške Savezu ekoloških organizacija.

Oni su pozvali i ostala udruženja i organizacije koje se bore za zaštitu rijeka u Bosni i Hercegovini da im se pridruže i pomognu u borbi očuvanja Drine i svih njenih pritoka.

“Otvaranje rudnika litijuma kod Loznice u Srbiji, koju planira kompanija Rio Tinto, ima sve pretpostavke da prouzrokuje zagađenje velikih razmjera putem rijeke Jadar u Srbiji, a koja se ulijeva u rijeku Drinu, kao zajedničku prirodnu granicu BiH i Srbije”, naveli su aktivisti iz BiH.

U pismu se ističe da su građani BiH, kao i brojna udruženja, izuzetno zabrinuti zbog novih prijetnji kojima se nagovještava uništavanje barskog eko sistema donjeg sliva rijeke Drine i zagađivanje podzemnih tokova zdrave i pitke vode.

Najnovije objave