Ponedjeljak, 20 Maja, 2024

Ahmići: Obilježavanje 31. godišnjice masakra nad bošnjačkim civilima

Najčitanije objave

Ahmići kod Viteza svake godine postaju simbol duboke patnje i tragedije, podsjećajući nas na strahote rata i neopisivu ljudsku patnju. Ovogodišnje obilježavanje 31. godišnjice od masakra nad bošnjačkim civilima privuklo je hiljade građana i brojne delegacije iz Bosne i Hercegovine, ali i iz cijelog svijeta.

U uvodnom dijelu komemoracije, prisutnima je prikazan potresan film o zločinu u Ahmićima, gdje je jedan od haških osuđenika, ratni komandant Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Dario Kordić, iznio šokantnu izjavu da bi sve ponovio. Ovo je samo jedan od mnogih trenutaka koji su duboko potresli prisutne, naglašavajući važnost suočavanja s prošlošću kako bi se osiguralo da se ovakve tragedije nikada ne ponove.

Na komemoraciji su se okupili brojni domaći i strani zvaničnici, uključujući ministra odbrane BiH Zukana Heleza i bivšeg komandanta britanskog bataljona u okviru mirovnih snaga Ujedinjenih nacija u BiH, Boba Stewarta. Njihova prisutnost ukazuje na važnost međunarodne solidarnosti i angažmana u očuvanju sjećanja na žrtve ovih strahota.

Predsjednik Organizacijskog odbora, Advan Akeljić, istakao je da postoje brojni dokazi koji svjedoče o sistemskom i planskom karakteru zločina u Ahmićima. Njegove riječi odjekuju kao poziv na pojačano iznošenje istine i neumornu borbu protiv negiranja zločina i zaštite zločinaca.

Jedna od preživjelih svjedokinja, Enisa Ahmić-Mulić, podijelila je svoju potresnu priču o masakru, podsjećajući nas na neopisivu patnju koju su prošli nedužni civili tog kobnog dana.

Bivši komandant britanskog bataljona, Bob Stewart, istakao je nedostatak sredstava i ljudstva koji su ograničili mogućnosti međunarodnih snaga da spriječe ovu tragediju. Njegove riječi podsjećaju nas na važnost međunarodnog angažmana u prevenciji zločina i zaštiti civila.

Potpredsjednik Federacije BiH, Refik Lendo, naglasio je da je obaveza svih da govore istinu i podsjećaju na historijske činjenice kako bi se osiguralo pomirenje i povjerenje među narodima.

Obilježavanje godišnjice masakra u Ahmićima nije samo trenutak sjećanja, već i prilika da se osigura da se ova tragedija nikada ne zaboravi. Simbolična šetnja “Put istine i sjećanja”, posjeta spomen-ploči na Memorijalnom kulturnom centru Ahmići i polaganje cvijeća na Centralnom šehidskom mezarju u Vitezu samo su neki od načina na koje zajednica odaje počast žrtvama i jača kulturu sjećanja.

Nakon 31 godine, Ahmići ostaju duboko urezani u kolektivnu svijest Bosne i Hercegovine i cijelog svijeta kao podsjetnik na strahote rata i potrebu za trajnim mirom, pomirenjem i pravdom.

Najnovije objave