Srijeda, 24 Aprila, 2024

AFERA RASPIRATORI: Fadilu Novaliću četiri, Fikretu Hodžiću pet, a Fahrudinu Solaku 6 godina zatvora

Najčitanije objave

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić osuđen je na četiri godine zatvora zbog nabavke 100 kineskih respiratora. Fikret Hodžić, vlasnik “Srebrene maline”, osuđen je na pet godina zatvora, a bivši direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak na šest godina zatvora.

Pravno lice “Srebrena malina” mora platiti kaznu od 200.000 KM, dok Hodžić mora vratiti 690.000 KM. Osuđeni su proglašeni krivim za produženo krivično djelo zloupotrebe položaja, a oslobođeni su po tački za pranje novca i primanje dara. Solak je također osuđen za krivotvorenje dokumentacije. Predmet se vodio i protiv Jelke Milićević, koja je oslobođena optužbi.

Advokatica Mirna Avdibegović, braniteljica trećeoptuženog Fikreta Hodžića, nakon izricanja presude u predmetu izjavila je kako je razočarana odlukom Suda BiH i kako će se radi o ovom slučaju izučavati na pravnim fakultetima.

Premijer Novalić je kratko prokomentarisao prvostepenu presudu Suda BiH kojom je oglašen krivim u slučaju “Respiratori”, ističući da je odluka, donesena preglasavanjem predsjednika Sudskog vijeća Branka Perića, nastavak političkog progona kojem je izložen.

– Ogroman pritisak javnosti i atmosfera linča prate ovaj proces od samog početka. Borba se nastavlja i uvjeren sam u konačnu pobjedu pravde. Ovo je samo prvo poluvrijeme – izjavio je Novalić na svom Facebook profilu.

Naglasio je da prvostepena odluka samo potvrđuje ono što su od početka govorili – “da se radi o političkom obračunu, čiji je ishod bio poznat, a ne pravičnom procesu”.

Reagovali su i iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH ovodom današnje presude u predmetu “Novalić i ostali”.

Kako su rekli, Sjedinjene Američke Države snažno podržavaju nezavisne i hrabre institucije za provođenje zakona, tužiteljstva i pravosudne institucije koje rade u ime građana ove zemlje na istraživanju, procesuiranju i kažnjavanju korupcije.

“Korupcije koja muči demokratiju i ekonomiju Bosne i Hercegovine, i koja uzrokuje mnogi građani ove zemlje otići i graditi živote za sebe i svoje obitelji negdje drugdje”, kažu iz Ambasade SAD-a u BiH.

Dodaju da anketa za anketom i metrika za metrikom naglašavaju da građani nemaju povjerenja u te institucije i da je korupcija sve gora.

“Uvijek smo pozivali pravosudne institucije u BiH da moćnike pozovu na odgovornost za svoje postupke. Optužbe da je Ambasada Sjedinjenih Država utjecala na bilo koji aspekt ovih ili bilo kojih drugih sudskih postupaka su lažne i obmanjujuće. Snažno ih odbijamo”, dodaju.

Najnovije objave