Četvrtak, 19 Septembra, 2024

Anel Ahmedhodžić se oprostio od reprezentacije BiH. VRHUNSKI SPORTISTA ILI RAZMAŽENI INDIVIDUUM?!

Najčitanije objave

Možda bi mu neko trebao objasniti da nacionalni tim nije privatni klub gdje se dolazi kad vam odgovara, već čast koju samo istinski sportisti mogu cijeniti.

Anel Ahmedhodžić, defanzivac Sheffield Uniteda, oprostio se od dresa nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine. Ali, umjesto da iza sebe ostavi nasljeđe borbenosti i lojalnosti, on je ostavio gorak okus izdaje i nepoštovanja prema grbu i zemlji koja mu je dala priliku da nosi nacionalni dres.

Ovaj mladić, koji očito misli da je iznad svega i svih, nikada nije shvatio što znači nositi dres reprezentacije. Kad je bilo najteže, kad je ekipa trebala podršku i zajedništvo, Ahmedhodžić se povukao. Umjesto da se bori za svoju zemlju i pokaže profesionalizam, on je odabrao put najgore vrste – ignoriranje selektora i odbijanje poziva, kao da je reprezentacija luksuz koji mu ne treba. Možda bi mu neko trebao objasniti da nacionalni tim nije privatni klub gdje se dolazi kad vam odgovara, već čast koju samo istinski sportisti mogu cijeniti.

Ovo nije prvi put da je pokazao nepoštovanje. Njegov sukob sa Savezom i selektorima postao je javna sapunica, a njegovo konstantno izostajanje sa okupljanja pokazuje da nije u stanju razumjeti vrijednosti zajedništva i odgovornosti. Onda se pitamo: je li ovo sportista? Je li ovo čovjek kojemu je mjesto među onima koji se bore za svoju zemlju? Pogledajmo istinske sportiste, poput Cristiana Ronalda, koji, iako milijarder s nevjerovatnom karijerom, gine za dres Portugala. Zašto? Jer poštuje svoju zemlju, poštuje grb na svom dresu i razumije šta znači biti sportista.

Anel, nažalost, nije ni blizu te veličine. I, iskreno, njegova karijera ne blista toliko da bi mogao sebi priuštiti ovakav stav. Nije ovo primjer profesionalizma, ovo je samo razmaženi stav umišljenog pojedinca koji misli da je iznad tima. A istina je jasna – nemaš ti šta tražiti u reprezentaciji ako ne poštuješ dres i sve što on predstavlja. Nije svakome dato da bude sportista, i to se ovdje jasno vidi.

Dok se Ahmedhodžić povlači sa scene, valja se sjetiti da nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine zaslužuje bolje. Trebamo igrače koji razumiju čast i ponos nošenja dresa, koji će se boriti do zadnjeg daha, a ne one koji odustaju na prvoj prepreci. Umišljeni pojedinci poput Ahmedhodžića neka ostanu tamo gdje su – na margini. Reprezentacija treba borce, a ne razmažene zvijezde.

Najnovije objave