Petak, 20 Septembra, 2024

Otvara se most “Hercegovina” kod Počitelja: Bosna i Hercegovina dobija 11 novih kilometara autoputa

Najčitanije objave

Danas se službeno otvara nova dionica Koridora 5C u Bosni i Hercegovini, Počitelj – Zvirovići, s posebnim naglaskom na most “Hercegovina”, dug oko jednog kilometra. Ova dionica od 11 kilometara važan je infrastrukturni projekat za cestovno povezivanje u zemlji.

Na svečanom otvaranju govorit će direktor JP Autoceste FBiH Denis Lasić, premijer FBiH Nermin Nikšić, predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto te premijer Hrvatske Andrej Plenković.

Izgradnja mosta i poddionice

Ugovor o izgradnji poddionice Počitelj – Zvirovići potpisan je 20. juna 2019. godine, a podijeljen je na dva LOT-a. Prvi LOT obuhvatao je trasu do mosta “Hercegovina” i dio od mosta do petlje Zvirovići, a izgradili su ga kineski izvođači. Drugi LOT, koji uključuje izgradnju grandioznog mosta “Hercegovina”, realizirao je konzorcij koji čine Azvirt i kineske kompanije Sinohydro i Powerchina.

Ključni infrastrukturni objekti

Uz most “Hercegovina”, u sklopu poddionice izgrađeni su i petlja Počitelj, tunel Počitelj, tri vijadukta, kao i otvorena trasa. Ova poddionica povezuje se na već ranije završenu dionicu Međugorje – Bijača, koja je duga deset kilometara.

Povezivanje sa Hrvatskom

Autoput od Međugorja do Bijače spaja se s hrvatskom autocestom Dalmatinom, pružajući važnu cestovnu povezanost između Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Na ovoj dionici nalaze se i dva mosta, Studenčica i Trebižat, vijadukt Pavlovići te tunel Bijela Vlaka, što dodatno doprinosi značaju ove trase za regionalnu povezanost.

Najnovije objave