Četvrtak, 19 Septembra, 2024

Konaković na Bledskom strateškom forumu: Putin je Pahoru obećao da neće ponoviti grešku na Balkanu

Najčitanije objave

Na Bledskom strateškom forumu, koji se ove godine održava pod nazivom “Svijet paralelnih realnosti”, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Elmedin Konaković, podijelio je važne uvide o promjenama u geopolitici Balkana nakon početka ruske agresije na Ukrajinu.

Konaković je sudjelovao u panel diskusiji pod nazivom “EU poslije izbora – djelovanje ili pasivnost”, gdje je istaknuo kako se odnos međunarodne politike prema Bosni i Hercegovini značajno promijenio uslijed promjena u globalnom sigurnosnom okruženju.

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković

Jedan od ključnih trenutaka njegovog izlaganja bila je priča koju je podijelio s prisutnima, a koju je čuo od bivšeg predsjednika Republike Slovenije, Boruta Pahora. Na samitu održanom u Mostaru u julu ove godine, Pahor je prepričao razgovor s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, u kojem je Putin, prije petnaest godina, jasno stavio do znanja da Rusija neće ponoviti greške iz prošlosti kada je riječ o Balkanu. Putin je tada naglasio da su neke zemlje Zapadnog Balkana već postale članice NATO-a i apliciraju za EU, ali da Rusija više neće dozvoliti da izgubi utjecaj u ovoj regiji.

Konaković je iskoristio ovaj primjer da naglasi kako je ‘maligni ruski utjecaj’ trenutno jedan od najvećih sigurnosnih izazova s kojima se suočava Bosna i Hercegovina, ali i cijela Evropa. Istakao je da je Evropa svjesna tog problema i da zajednički moraju djelovati kako bi se suprotstavili prijetnji.

Ministar je također pohvalio odluku Evropske unije iz marta ove godine da da zeleno svjetlo za otvaranje pregovora s Bosnom i Hercegovinom, što je, prema njegovim riječima, bila jasna poruka Moskvi koja ih je iznenadila. Iako je naglasio da pred Bosnom i Hercegovinom još uvijek stoji mnogo posla, Konaković je izrazio optimizam, iako svjestan kompleksnosti političkog sistema u zemlji.

Također je istakao da su odnosi s Rusijom dodatno zakomplikovani posjetama Milorada Dodika, predsjednika entiteta Republika Srpska, Rusiji. Dodikove posjete Moskvi u januaru i junu ove godine, te njegove izjave koje su bile kritične prema EU i Zapadu, Konaković vidi kao problematične s obzirom na očekivanja EU da Bosna i Hercegovina ispuni svoje obaveze na putu prema evropskim integracijama.

Bledski strateški forum, kao vodeća konferencija u srednjoj i jugoistočnoj Evropi, predstavlja ključnu platformu za raspravu o najvažnijim globalnim i regionalnim izazovima. Konakovićev nastup na ovom forumu još jednom je ukazao na značajnu ulogu Bosne i Hercegovine u širem geopolitičkom kontekstu, ali i na izazove s kojima se zemlja suočava u procesu evropskih integracija.

Najnovije objave