Petak, 20 Septembra, 2024

Posljedice manjka vitamina A

Najčitanije objave

Vitamin A pomaže našem vidu, imunom sistemu, reprodukciji i metabolizmu, a uz to, učestvuje u pravilnom funkcionisanju srca, pluća, bubrega i mozga. Uloga ovog vitamina tu ne prestaje, te on, zahvaljujući antioksidantnim svojstvima, pomaže u zaštiti ćelija od štete izazvane slobodnim radikalima.
Vitamin A nalazi se u namirnicama poput lososa, špinata i drugom lisnatom povrću, te u siru, jajima, mesu, goveđoj jetri, brokoliju, mrkvi, dinjama, mangu i kajsijama.
Odrasle žene bi trebalo da konzumiraju oko 700 mikrograma vitamina A dnevno, dok je za muškarce ta količina oko 900 mikrograma.
Ipak, uprkos svemu, mnogi ljudi pate od manjka ovog vitamina, a mi vam u nastavku otkrivamo kako nam tijelo pokazuje da nam nedostaje vitamina A.
Simptomi manjka vitamina A

Suhe oči
Naše oči prekrivene su slojem koji se naziva suzni film, koji pomaže u zaštiti očiju, čineći ih vlažnim. Kada suzni film nije dobrog kvaliteta, odnosno usled manjka vitamina A, dolazi do sušenja očiju i stvaranja naslaga u uglu oka.
Noćno sljepilo
Vitamin A je ključni deo rodopsina, proteina koji apsorbuje svjetlost. Upravo je ovaj protein ključan za noćni vid i kada je u disbalansu, zbog manjka vitamina A, dolazi do takozvanog noćnog sljepila.
Sporije zarastanje rana
Vitamin A utiče na odgovor tijela prilikom povreda i kontroliše upale. Bez ovog vitamina, dolazi do veoma sporog zarastanja rana.
Repriratorne infekcije
Manjak vitamina A dovodi do infekcija respiratornih organa, uključujući i grlo, kao i pluća. Vitamin A štiti telo od patogena koji izazivaju prehlade i infekcije.
Suha koža
Retinol, sastavni dio krema za njegu kože, je zapravo derivat vitamina A i ima brojne benefite po kožu, uključujući smanjenje bora, poboljšanje tena i slično. Upravo zbog ove veze jasno je zašto manjak vitamina A utiče na suhoću i izgled kože.
Problemi s plodnošću
Studije su pokazale da vitamin A igra ulogu u reproduktivnom procesu, ali su potrebna dalja istraživanja.
Napomena
Previše vitamina A takođe može da ima negativne posledice po zdravlje, te je veoma važno biti oprezan sa uzimanjem suplemenata ovog vitamina. Stoga, najbolje je posavjetovati se s doktorom i ne uzimati suplemente na svoju ruku.

Najnovije objave