Petak, 20 Septembra, 2024

Prvi dan naučne konferencije 13. Dani BHAAS-a u BiH u znaku specijalnih događaja

Najčitanije objave

Prvi dan naučne konferencije 13. Dana BHAAAS-a u BiH bio je u znaku specijalnih događaja. Tako se na Ekonomskom fakultetu održao zanimljiv okrugli stol na temu odlaska mladih stručnih kadrova iz naše zemlje (Turning the tide: Brain drain to brain gain) na kojem su panelisti bili:
Isma Stanić (Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH), Enita Nakaš (Univerziteta u Sarajevu), Azra Berbić (Alumni asocijacija Zapadnog Balkana), Melika Husić-Mehmedović (Ekonomski fakultet Sarajevo), Zerina Sulejmanović Terzić (Authority Partners) i Ljiljana Đukanović (BHAAAS), dok je moderator bila Berina Bukva Alibašić (Authority Partners).


Ovom prilikom ispred BHAAAS-a se obratila Ljiljana Đukanović: „Studentski program je ono na šta smo stavili poseban fokus. Program je bogat, sastoji se od 10 različitih aktivnosti, okruglih stolova, panela, diskusija, koji su otvoreni za javnost i za sve studente. Pored toga, u petak nas očekuje poseban događaj na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, a posvećen je pisanju u nauci – tačnije spoju književnosti i nauke. Predavači dolaze sa četiri kontinenta i očekuje nas sjajno druženje.“

Tema današnjih specijalnih događaja bile su i klimatske promjene. Tim povodom održana je plenarna sesija s panelom održivosti na kojem su govorili James Turner (Wellesley College), Nemanja Kovačević (pomoćnik ministra za međunarodnu suradnju iz Ministarstva za europske integracije i međunarodnu suradnju Republike Srpske), Naida Ademović (Univerzitet u Sarajevu), Maja Arslanagić-Kalajdžić (Univerzitet u Sarajevu), Tijana Tufek- Memišević (Candrac LLC, USA).
Nakon plenarne sesije održan je i Forum na temu „Što mogu učiniti u vezi s klimatskim promjenama u svojoj zajednici?“ a govornik je bio uvaženi profesor studija okoliša na Wellesley Collegeu iz SAD Jay Turner.


„Zadovoljstvo je biti dijelom panela čija je tema održivi razvoj. Klimatske promjene su tema o kojoj sam preciznije danas govorio, o problemima i izazovima koje ove promjene donose, a koje mnogi ljudi ne shvataju. Međutim, klimatske promjene nam nude i priliku za promjene – kao što je prelazak sa fosilnih goriva na ekološki isplativija rješenja. Sjajno je sudjelovati u događaju koji okuplja ovakve ljude, naučnike interdisciplinarnih nauka, studente, što i jeste svrha BHAAAS-a.“ – Izjavio je James Turnes.

Prvi dan konferencije će se završiti izložbom pod nazivom “Linija zaborava”, dr. Branke Kopecki i “Dah u kamenu” mr. Slobodana Radosavljevića, koja će biti održana u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine u 20.00 sati.

NAJAVA VAŽNIH DOGAĐAJA ZA PETAK, 24.06.2022:

OKRUGLI STOL:
30. godišnjica početka opsade Sarajeva: Okrugli stol o romanu “Kad sam bio hodža” Damira
Ovčine
Mjesto: Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti
Vrijeme: 10.00 sati

OKRUGLI STOL:
BH akademska dijaspora – Kako doprinijeti razvoju nauke i tehnologije u BiH
Video intervjui:
dr. Alan Hanjalić (Tehnološki univerzitet Delft, Delft) i prof. dr. Ahmed Kovačević (City University of London, London)
Sudionici okruglog stola: prof. dr. Dušanka Bošković (Univerzitet u Sarajevu); prof. dr. Aleksandra Nikolić (Ministarstvo visokog obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo, Sarajevo); dr. Muhamed Hadžiabdić (Međunarodni univerzitet u Sarajevu,) Prof. dr. Zlatan Akšamija (Univerzitet Utah, SAD)
Mjesto: Ekonomski fakultet
Vrijeme: 10.30 sati

Panel diskusija:
Nauka u narativima, Narativi u nauci
Paneliti: Fabio Deotto, Tabish Khair, Anna Botta (respondent)
Moderator: Jim Hicks
Mjesto: Ekonomski fakultet
Vrijeme: 11.00 sati

Okrugli stol: Javno zdravstvo
Predavači: Prof.dr.Slavenka Straus (Klinički centar Univerziteta u Sarajevu), Prof.emer.dr.Arif Smajkic (Medicinski
fakultet u Sarajevo)
Moderator: Primarius dr. Goran Čerkez, Assistant Minister, Federal Ministry of Health, BiH
Mjesto: Hotel Holiday
Vrijeme: 13.30 sati

SPECIJALNI PROGRAM: Genetsko testiranje
Predavači: Zorlak Anela (Genetic Counseling Genetics, Sarajevo, BiH), Bonnie Liebers, (Genetic Counseling Services Schenectady, New York, USA), Tanya Slavova, CENTOGENE, Rostock; Germany, Davor Kust, Anova Polyclinic, Zagreb, Croatia, Lilijana Oruč, Private Psychiatric Practice “Prof. Dr. Lilijana Oruč”, Sarajevo, BiH, Aida Ćatić, VCU Health, Richmond, USA, Ajla Pidro Mioković, Vukas Polyclinic, Zagreb, Croatia, Ulla Marton, Dr. Marton Polyclinic, Zagreb, Croatia)
Mjesto: Hotel Holiday
Vrijeme: 14:30-18:30 sati

SPECIJALNI PROGRAM ZA STUDENTE
FLASH TALKS – Tranzicija iz škole na posao – rad u digitalnom dobu
Govore: Merima Hadžić-Dedović (Authority Partners); Elvis Pašić (Authority Partners), Mirza Čeligija (Mistral), Adin
Mulahmetović (HULKapps), Momčilo Amović (Lanaco), Esmina Radušić (Rubicon) Moderator: Kristina Erak
Mjesto: Ekonomski fakultet
Vrijeme: 15:30-17:00 sati

SVEČANO OTVARANJE 13. DANA BHAAAS-a
Zvanicama će se obratiti:
Direktorica misije USAID-a u Bosni i Hercegovini Courtney Chubb
Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto
Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić
Predsjednik BHAAAS-a Ismar Volić
Mjesto: Vijećnica
Vrijeme: 20.00 sati

Najnovije objave