Petak, 20 Septembra, 2024

Život pod stijenama

Najčitanije objave

Iako ima samo oko tri hiljade stanovnika, grad Setenil de Las Bodegas u Španiji, fenomen je kojeg žele vidjeti turisti zbog dramatičnih kuća čiji su krovovi i zidovi često dio stijena.
Jedan od najstarijih poznatih podzemnih gradova nalazi se u Španiji. Kuće izgrađene u stijenama duž toka rijeke Trejo savršeno su se uklopile u brdovitu Andaluziju i čine prizor za pamćenje. Setenil de las Bodegas jedan je od čuvenih i fenomen je kojeg žele vidjeti turisti sa svih strana svijeta. Prema nekim podacima u gradu su ljudi živjeli još za kamenog doba, ali počeo se razvijati tek u 12. vijeku, kada su ga Mauri počeli koristiti kao prirodnu utvrdu. Stijene koje brojnim kućama služe umjesto krovova i zidova glavna su atrakcija Setenil de las Bodegasa, baš kao i slikovite krivudave ulice. Hladan kamen od velike je pomoći tokom vrućih ljeta, kada pomaže sniziti pokoji stepen.
U grad se dolazi radi razgledavanja kuća, kao i znamenitosti poput tornja obnovljenog dvorca Nazarí, ali i zbog vrhunskog vina, kao i domaćih jela, osobito od mesa i sira te mirisnih naranči.

Najnovije objave