Petak, 20 Septembra, 2024

Tajni grad ispod Helsinkija: Ako Rusi napadnu, mi smo spremni, imamo mjesta za 750.000 ljudi

Najčitanije objave

Finska i Rusija imaju kompliciranu historiju. Zbog toga se Finci i ne osjećaju baš najugodnije i najopuštenije kraj svojih susjeda, a pogotovo sad, otkad je Putin naredio invaziju na Ukrajinu. Zbog cijele te situacije Finska i Švedska najavile su skorašnji ulazak u NATO, što je dodatno razljutilo Moskvu i povećalo tenzije među susjednim državama.

Ruski političari već poručuju kako to neće proći bez reakcije, spominje se i nuklearno oružje, ali Finska je spremna. Koliko jedna država može biti spremna. Ispod glavnog grada Helsinkija tako se nalazi čak 5500 podzemnih bunkera i skloništa povezanih nizom tunela dugim 330 kilometara. U njima ima mjesta za svakog od 660.000 stanovnika Helsinkija, plus još 100.000 ljudi, procjenjuju vlasti.

S okolicom glavni grad Finske ima oko 1,2 miliona stanovnika, pa ispada da su kratki za nekih pola milio

Neki od bunkera koriste se i kao bazeni. U roku od 72 sata postaju skloništa | Foto: City of Helsinki
Neki od bunkera koriste se i kao bazeni. U roku od 72 sata postaju skloništa | Foto: City of Helsinki

na mjesta i da bi bila gužva, ali po cijeloj Finskoj, pa tako i okolici Helsinkija, nalaze se sigurni bunkeri i podzemna skloništa. Ukupno ih u Finskoj ima više od 54.000 (većina je privatna), piše Telegraph. Predviđeni su za 4,5 mil. ljudi, ali bez problema bi mogli primiti i cijelu populaciju Finske (cca 5,6 mil.)

Najnovije objave