Srijeda, 23 Oktobra, 2024

Teroristički napad u Turskoj: Napadnuto sjedište Turkish Aerospace, ima mrtvih i ranjenih

Najčitanije objave

Veliki teroristički napad dogodio se u Turskoj, ciljajući sjedište jedne od najvažnijih vojnih kompanija u zemlji, Turkish Aerospace Industries (TUSAS), smješteno u blizini Ankare. Prema izjavama turskih vlasti, napad je izazvao brojne žrtve, a među njima su mrtvi i ranjeni, potvrdio je ministar unutrašnjih poslova Ali Yerlikaya.

Snimke napada šokirale javnost

Na društvenim mrežama pojavile su se snimke ljudi koji bježe dok odjekuju snažne eksplozije i pucnjava, a nadzorne kamere zabilježile su napadače, među kojima su muškarac i žena naoružani jurišnim puškama. Prema lokalnim medijima, napad se dogodio ispred sjedišta TUSAS-a, udaljenog oko 40 kilometara od Ankare.

Napadači i posljedice

Skupina napadača stigla je do ulaza u kampus taksijem u trenutku kada se smjenjivala straža. Prema izvorima, najmanje jedan napadač je detonirao bombu, dok su ostali ušli u prostorije kompanije. Još uvijek traje pucnjava, a moguće je da su napadači zarobili dio zaposlenika.

Turski CNN izvijestio je da se dvojica terorista još uvijek nalaze unutar zgrade, dok turske sigurnosne snage pokušavaju neutralizirati situaciju. Na mjesto događaja poslane su hitne službe, uključujući ambulantna kola i vatrogasce.

Reakcije i poziv na oprez

Ministar Yerlikaya apelovao je na javnost da prati službene izvještaje i izbjegava širenje neprovjerenih informacija. Turski Centar za borbu protiv dezinformacija također je pozvao građane da ne pridaju važnost neprovjerenim navodima koji kruže internetom.

Napad na TUSAS, kompaniju koja proizvodi prvi turski borbeni avion Kaan, predstavlja ozbiljan udarac za tursku sigurnost. Dok još uvijek nije jasno ko stoji iza ovog napada, Turska je u prošlosti bila meta napada kurdskih militanata, Islamske države i ljevičarskih ekstremista.

Najnovije objave