Srijeda, 23 Oktobra, 2024

Inspekcija na terenu: Opasno zatrpavanje Bistričkog potoka i reakcija nadležnih institucija

Najčitanije objave

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove (KUIP) Kantona Sarajevo, uključujući vodne, ekološke i urbanističko-građevinske inspektore, ovog mjeseca je provela inspekcijske nadzore po prijavi o zasipanju Bistričkog potoka materijalom sa gradilišta na Trebeviću. Također, nadzor je izvršen i na lokaciji cestovnog propusta na magistralnoj cesti M5 Put mladih muslimana, u blizini vile Hayat. Inspektori su sačinili informacije o zatečenom stanju, ukazujući na potencijalne ekološke i infrastrukturne probleme.

Zatrpavanje Bistričkog potoka: Opasnosti po naselja nizvodno

Dana 7. oktobra, vodni inspektor je izvršio kontrolu na području Bistričkog potoka, na relaciji od naselja Boguševac prema entitetskoj liniji, kao odgovor na prijavu Damira Turulje o zatrpavanju korita potoka građevinskim materijalom. Inspektori su potvrdili da se na toj lokaciji deponuje ogromna količina materijala iz građevinskih iskopa s obližnjeg gradilišta Trebević Hills. Materijal se obrušava u korito potoka, izazivajući iskrivljavanje i uništavanje stabala uz obalu.

Posebno zabrinjavajuće je što ovaj depo građevinskog materijala opasno ugrožava protok potoka, što može dovesti do poplava i drugih ozbiljnih posljedica za naselja koja se nalaze nizvodno. Kako se deponija nalazi na teritoriji drugog entiteta (Republika Srpska), kantonalni vodni inspektor je odmah proslijedio informaciju federalnoj vodnoj inspekciji na hitno postupanje.

Ekološka inspekcija: Dugotrajno deponovanje materijala

Kantonalni inspektor zaštite okoliša također je izvršio nadzor na ovoj lokaciji, potvrđujući da se deponovanje zemlje vrši duži vremenski period. Deponija se prostire uz cestu između Sunnylanda i hotela Pino, na strmom terenu, gdje se materijal obrušava niz padine prema Bistričkom potoku. Ekološka inspekcija je navela da ovo kontinuirano deponovanje može izazvati ozbiljne štete po okolinu i vodotok.

Problemi na magistralnoj cesti M5: Sanacija bez nadležnosti

Desetog oktobra, KUIP je zaprimio prijavu stanara ulice Bakarevića zbog sanacije cestovnog propusta na magistralnoj cesti M5 Put mladih muslimana. Kantonalna urbanističko-građevinska inspekcija utvrdila je da nema nadležnost za prvostepeno postupanje, ali je po službenoj dužnosti pokrenut nadzor nad radom inspekcije Općine Stari Grad.

Ove inspekcijske kontrole ukazale su na ozbiljne prijetnje po ekosistem i sigurnost stanovništva u okolnim naseljima. Zatrpavanje Bistričkog potoka građevinskim materijalom predstavlja direktnu opasnost za vodotok i može dovesti do poplava, dok dugotrajno deponovanje zemlje i otpadnog materijala zahtijeva hitne mjere nadležnih institucija. Nadležnost između entiteta predstavlja dodatni izazov u rješavanju ovog problema, ali je federalna inspekcija već uključena u proces, što daje nadu za brzo i efikasno rješavanje situacije.

Najnovije objave