Utorak, 22 Oktobra, 2024

Izraelski građani uhapšeni zbog špijunaže za Iran

Najčitanije objave

Izraelska policija i obavještajna agencija Shin Bet uhapsili su nekoliko izraelskih građana zbog sumnje da su špijunirali za Iran. Prema izvještajima koje prenosi The Guardian, uhićeni su optuženi za pružanje informacija o vojnim bazama i nadzor pojedinaca.

Dvogodišnja špijunska mreža

Prema istražiteljima, mreža je bila aktivna oko dvije godine. Izraelski tisak navodi da su osumnjičenici prikupljali i fotografirali informacije o ključnim vojnim objektima, uključujući obrambeni stožer u Tel Avivu te zračne baze Nevatim i Ramat David. Zračna baza Nevatim ranije je ove godine bila meta iranskih raketnih napada, dok je Ramat David bila ciljana od strane Hezbolaha.

Među osumnjičenicima su vojnici, uključujući jednog dezertera, te dvoje maloljetnika u dobi od 16 i 17 godina. Istražitelji tvrde da su kroz oko 600 misija prikupljali osjetljive podatke i špijunirali lokacije od značaja za izraelsku sigurnost.

Uhićenje nakon prethodnog slučaja špijunaže

Razotkrivanje ove špijunske mreže uslijedilo je nakon što je u rujnu uhićen izraelski poduzetnik zbog sumnje na špijunažu u korist Irana. Prema optužnici, poduzetnik je dva puta putovao u Iran kako bi raspravljao o mogućnosti atentata na izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, ministra obrane Yoava Gallanta i šefa Shin Beta, Ronena Bara.

Židovski imigranti iz Azerbajdžana

Sedam uhićenih osoba, prema izvješćima, dolaze iz Azerbajdžana i optuženi su za primanje stotina tisuća dolara u gotovini i kriptovalutama od ruskih posrednika. Ponekad su novac dobivali od ruskih turista. Troje od njih uhićeno je dok su fotografirali osjetljive lokacije u južnom Izraelu, a kod njih su pronađeni dokumenti s uputama o prikupljanju informacija.

Iranska mreža i vođe operacija

Osumnjičenici su navodno djelovali pod vodstvom dvojice iranskih agenata, poznatih pod kodnim imenima ‘Alkhan’ i ‘Orkhan’. Policijski službenik Yaron Binyamin izjavio je da su uhićeni imali cijeli sustav špijunske operacije, uključujući precizne upute o lokacijama za fotografiranje, informacijama koje treba prikupiti i iznosima novca koje su trebali dobiti.

Teške optužbe i moguće kazne

Osumnjičeni su također trebali prikupljati obavještajne podatke o nekoliko izraelskih državljana po nalogu iranskih agenata, što je izazvalo sigurnosne procjene o mogućim iranskim planovima za štetu tim osobama. Policijski dužnosnici su slučaj nazvali jednim od najtežih u povijesti izraelske obavještajne zajednice.

Optuženi se suočavaju s ozbiljnim kaznenim djelima, uključujući optužbu za pomaganje neprijatelju u vrijeme rata, za što je predviđena smrtna kazna ili doživotna robija.

Najnovije objave