Utorak, 22 Oktobra, 2024

Fethullah Gülen: Smrt vođe FETÖ-a i njegov utjecaj na Tursku

Najčitanije objave

Fethullah Gülen, vođa terorističke organizacije FETÖ, preminuo je u 83. godini u Pennsylvaniji, Sjedinjene Američke Države. Ovaj događaj obilježava kraj života čovjeka čija je organizacija stajala iza pokušaja državnog udara u Turskoj 15. jula 2016. godine, koji je rezultirao smrću 252 osobe i ranjavanjem više od 2.700 ljudi.

Smrt zbog kardiovaskularnih problema

Prema informacijama koje su podijelili nalozi povezani s FETÖ-om, uključujući Gülenovu rodbinu, on je preminuo zbog kardiovaskularnih problema. Ova vijest dolazi nakon što su se već neko vrijeme širile glasine o njegovom lošem zdravstvenom stanju, kao i o unutarorganizacijskim sukobima koji su, navodno, doveli do promjena unutar FETÖ-a.

Premještanje na novu lokaciju

Gülen, koji je više od dvije decenije živio na prostranom imanju u Pennsylvaniji, nedavno je premješten na novu adresu, čime su potvrđene glasine o njegovom selidbi. Ove glasine su prvi put pokrenute u maju ove godine, kada je njegov nećak, Ebuseleme Gülen, izjavio da je vođa FETÖ-a premješten iz Centra za povlačenje u Chestnutu. Prema njegovim riječima, centar je ispražnjen u aprilu ove godine.

Gülen je viđen kako izlazi iz nove kuće na adresi 260 Kennel Road u Saylorsburgu, koja je smještena 12 minuta vožnje od njegove prethodne lokacije. Ova kuća, površine 300 kvadratnih metara, nalazi se usred šume od 12 hektara, pružajući privatnost i sigurnost.

Život u Pennsylvaniji i vođenje FETÖ-a

Fethullah Gülen je godinama koristio svoje imanje u Pennsylvaniji kao sjedište FETÖ-a, odakle je, prema tvrdnjama turskih vlasti, upravljao organizacijom koja je pokušala srušiti tursku vladu 2016. godine. Njegova organizacija je optužena za planiranje i izvršenje neuspjelog puča, koji je imao katastrofalne posljedice za Tursku.

Turska vlada i dalje nastoji da izruči Gülena kako bi se suočio s pravdom za svoju ulogu u organizaciji državnog udara. Međutim, SAD nije odobrila njegovo izručenje, unatoč višegodišnjim zahtjevima turskih vlasti.

Naslijeđe i utjecaj

Smrt Fethullaha Gülena ostavlja snažan trag u modernoj turskoj politici. Njegova organizacija i dalje predstavlja prijetnju turskoj sigurnosti, prema turskim vlastima, dok se mnogi članovi FETÖ-a suočavaju s progonima i sudskim procesima. Iako je njegov fizički odlazak označio kraj jedne ere, naslijeđe FETÖ-a i posljedice njihovih aktivnosti i dalje će biti prisutne u turskoj političkoj stvarnosti.

Gülenova smrt otvara i pitanje budućnosti same organizacije, jer se postavlja pitanje ko će preuzeti vođstvo i kako će FETÖ nastaviti svoje djelovanje nakon smrti svog dugogodišnjeg vođe.

Najnovije objave