Petak, 18 Oktobra, 2024

OBJAVLJENI DETALJI UBISTVA VOĐE HAMASA: Evo kako je pronađen. Izraelci mu odsjekli dio tijela

Najčitanije objave

Nakon više od godinu dana intenzivne potrage, izraelska vojska (IDF) je potvrdila da je eliminisala vođu Hamasa, Yahya Sinwara, tokom operacije na jugu Gaze. Sinwar, koji je imao ključnu ulogu u organizaciji i vođenju Hamasa, navodno se skrivao u mreži tunela ispod Pojasa Gaze, uz svoje telohranitelje i izraelske taoce koje je Hamas držao kao “ljudski štit”. Njegova smrt predstavlja značajan udarac za Hamas, iako ne označava kraj sukoba u Gazi.

Nesretnim slučajem do susreta

Iako su Izraelske snage odavno imale za cilj eliminaciju Sinwara, njegov susret s izraelskom patrolom dogodio se slučajno. U srijedu je jedinica iz 828. brigade Bislamah patrolirala područjem Tal al-Sultan u blizini grada Rafe na jugu Gaze. Tokom ove rutinske operacije, izraelski vojnici su identifikovali tri militanta i u razmjeni vatre eliminisali ih. U početku se nije znalo da je među njima bio i Sinwar.

Tek sljedećeg jutra, prilikom pregleda tijela, vojnici su primijetili da je jedno od tijela imalo slične crte lica vođi Hamasa. Tijelo je ostalo na mjestu zbog sumnje na postavljene mine, ali je dio prsta poslan na analizu u Izrael, gdje je kasnije potvrđeno da se radi o Sinwaru.

Ključna operacija i budućnost sukoba

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu nazvao je Sinwarovu smrt “važnim udarcem zlu”, ali je jasno naglasio da rat u Gazi još uvijek nije gotov. Glavni cilj Izraela bio je eliminisati Sinwara, koji je bio ključna figura u Hamasovom masakru 7. oktobra prošle godine. Ipak, Netanjahu je istakao da borbe neće stati sve dok se ne oslobode preostali izraelski taoci, njih 101, koje Hamas još uvijek drži.

Porodice talaca u Izraelu izrazile su nadu da bi Sinwarova smrt mogla otvoriti put za prekid vatre i pregovore o njihovom povratku. Međutim, izraelski zvaničnici poručuju da rat neće stati dok svi taoci ne budu oslobođeni.

Najnovije objave