Petak, 18 Oktobra, 2024

Izraelska vojska: Potvrda o mogućoj eliminaciji vođe Hamasa Yahya Sinwara još se utvrđuje

Najčitanije objave

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopćile su da provjeravaju mogućnost da je tokom svojih nedavnih operacija u Gazi eliminirale vođu Hamasa, Yahya Sinwara. Sinwar, koji je bio na čelu Hamasa u Gazi od 2017. godine, smatra se ključnim vođom operacija koje je Hamas pokrenuo 7. oktobra prošle godine. Tokom tog napada, koji se smatra jednim od najkrvavijih terorističkih napada u savremenoj historiji, ubijeno je više od 1200 ljudi, a 250 osoba je uzeto kao taoci i odvedeno u Gazu.

IDF je u svom saopćenju naveo da su tokom akcije u Gazi eliminisali trojicu terorista, ali se identitet tih osoba još uvijek potvrđuje. Ukoliko se potvrdi da je jedan od njih Yahya Sinwar, to bi predstavljalo značajan udarac za Hamas, posebno nakon nedavne likvidacije političkog lidera Ismaila Hanije u Teheranu.

Posljedice za Hamas i Hezbollah

Smrt Sinwara bila bi samo posljednja u nizu likvidacija visokih vođa unutar Hamasa i drugih organizacija koje djeluju protiv Izraela. Nedavno je Izrael također likvidirao Hasana Nasralu, dugogodišnjeg vođu Hezbollaha, tokom operacije u Beirutu. Nasrala je bio ključna figura u pokretanju napada na Izrael dan nakon masakra 7. oktobra prošle godine, koji je Hamas izveo u okviru šireg konflikta.

Situacija u Gazi

Izraelske operacije u Gazi, kao odgovor na Hamasove napade, dovele su do velikog broja civilnih žrtava. Prema zdravstvenim zvaničnicima u Gazi, više od 40.000 Palestinaca je ubijeno tokom izraelskih vojnih akcija. Ovaj sukob ostaje jedan od najintenzivnijih i najkrvavijih u novijoj historiji, dok međunarodna zajednica poziva na prekid vatre i humanitarne mjere.

Identitet Yahya Sinwara još uvijek nije službeno potvrđen, a dodatne informacije očekuju se u narednim danima. Njegova smrt, ukoliko se potvrdi, mogla bi značajno promijeniti dinamiku unutar Hamasa, dok bi Izrael nastavio sa svojim vojnim operacijama protiv ove organizacije.

Najnovije objave