Petak, 18 Oktobra, 2024

Nova anketa: Kamala Harris s blagom prednošću u trci za Bijelu kuću

Najčitanije objave

Prema najnovijoj anketi Reuters/Ipsos, demokratska potpredsjednica Kamala Harris trenutno ima blagu prednost od tri procentna poena u odnosu na svog republikanskog rivala, Donalda Trumpa. Harris je podržava 45 posto anketiranih, dok Trump ima podršku 42 posto, čime utrka za predsjedničke izbore 5. novembra ostaje tijesna i neizvjesna.

Ova prednost, iako mala, pokazuje stabilnost u poređenju s prethodnom anketom Reuters/Ipsos sprovedenom sedmicu ranije. Zanimljivo, rezultati nove ankete ukazuju na to da bi demokratski birači mogli biti motiviraniji i oduševljeniji ovim izborima nego što su bili 2020. godine, kada je Joe Biden pobijedio Trumpa.

Povećan interes birača za izbore

Jedan od ključnih zaključaka ove ankete je porast interesa među biračima. Oko 78 posto registrovanih birača izjavilo je da su “potpuno sigurni” da će glasati na predstojećim izborima. Među njima, 86 posto demokrata i 81 posto republikanaca potvrdilo je svoju spremnost da izađu na birališta. U poređenju sa istraživanjem iz oktobra 2020., kada je 74 posto ispitanika izrazilo sigurnost da će glasati, jasno je da su ovogodišnji izbori probudili veći interes među biračima.

Utrka ostaje neizvjesna

Iako Harris drži prednost, utrka ostaje napeta i neizvjesna, s obzirom na malu razliku i margine greške od oko četiri procentna poena. Oba kandidata i dalje vode intenzivne kampanje kako bi osigurali ključne glasove, a povećana motivacija birača ukazuje na moguće veće učešće u glasanju nego na prethodnim izborima.

Kako se bliže izbori, jasno je da će svaki glas biti presudan, a naredne ankete mogle bi donijeti nove pokazatelje o tome u kojem smjeru ide trka za Bijelu kuću.

Najnovije objave