Petak, 18 Oktobra, 2024

Sarajevska Hitna pomoć opremljena najsavremenijom opremom zahvaljujući novim ulaganjima

Najčitanije objave

Zahvaljujući najnovijim ulaganjima Vlade Kantona Sarajevo, Hitna pomoć u Sarajevu je značajno unaprijedila svoje kapacitete, čime je omogućena brža i preciznija dijagnostika za pacijente. Hitna pomoć sada raspolaže savremenim višenamjenskim ultrazvučnim aparatom, novim RTG aparatom koji je u funkciji od prije dva dana, te novim laboratorijskim uređajima za brzu dijagnostiku.

Direktorica sarajevske Hitne pomoći, Jasna Husejinbegović-Musić, potvrdila je da su ovim nabavkama uspješno realizirani svi planirani projekti za 2024. godinu, a sve s ciljem pružanja brže i kvalitetnije zdravstvene usluge pacijentima. Sljedeći veliki izazov za Hitnu pomoć bit će kompletna rekonstrukcija zgrade, što predstavlja prvi takav poduhvat od njenog osnivanja.

Podrška Vlade KS: Investicije u zdravstvo kao ključni prioritet

Premijer Kantona Sarajevo, Nihad Uk, istakao je da podrška zdravstvenim ustanovama i unapređenje njihovih kapaciteta ostaje jedan od ključnih prioriteta Vlade. “Nabavka savremene opreme za Hitnu pomoć omogućit će bržu i kvalitetniju dijagnostiku te poboljšati usluge za građane Kantona Sarajevo. Nastavit ćemo ulagati u zdravstveni sistem kako bismo osigurali najbolje moguće uslove rada za medicinsko osoblje i pružili optimalnu njegu za naše pacijente”, poručio je Uk.

Resorni ministar Enis Hasanović je dodao da nova ultrazvučna i laboratorijska oprema donose veliki napredak u dijagnostici. Uz ultrazvuk, koji je ključan u mnogim medicinskim pregledima, pacijenti sada mogu obaviti krvne pretrage i dobiti rezultate za svega minut i po. Novi RTG aparat također unapređuje uslugu, omogućavajući pacijentima kompletnu dijagnostiku na jednom mjestu, čime se smanjuje potreba za odlascima u druge medicinske ustanove.

Poboljšanje usluga za hemodijalizne pacijente i rekonstrukcija zgrade

Pored nabavke novih dijagnostičkih uređaja, Zavod za hitnu medicinsku pomoć je u procesu kupovine dva vozila namijenjena za prevoz hemodijaliznih pacijenata, što će značajno poboljšati njihove usluge.

U ponedjeljak će početi i sveobuhvatna rekonstrukcija zgrade Hitne pomoći, što predstavlja prvu značajnu obnovu od izgradnje objekta. Ova rekonstrukcija će dodatno unaprijediti infrastrukturu ustanove, omogućavajući bolji radni ambijent za osoblje i još kvalitetniju uslugu za pacijente.

Ove investicije pokazuju jasnu posvećenost unapređenju zdravstvenog sistema Kantona Sarajevo, pružajući građanima pristup modernoj opremi i efikasnijoj medicinskoj njezi.

Najnovije objave