Subota, 5 Oktobra, 2024

Teška situacija u Jablanici: Potvrđeno 14 smrtnih slučajeva, evakuacija u toku

Najčitanije objave

Na današnjoj konferenciji za medije u Mostaru, Darko Juka, šef Odjela za odnose s javnošću Vlade HNŽ-a, iznio je najnovije informacije o katastrofalnim poplavama i klizištima koje su pogodile područje Jablanice i okolice. Prema informacijama dobivenim od MUP-a HNŽ, najmanje 14 osoba je smrtno stradalo.

Odsečena područja i teške evakuacije

Prema Juki, situacija u Donjoj Jablanici je posebno kritična, jer je to područje potpuno odsječeno zbog uništenih prometnica i željezničke pruge. Zbog klizišta i poplava, urušilo se nekoliko mostova na rijeci Drežanjci, kao i u okolici Konjica, što je dodatno otežalo pristup pogođenim mjestima. Evakuacija unesrećenih vrši se čamcima Oružanih snaga BiH iz Čapljine, uz pomoć ronilaca i ekipa Civilne zaštite.

“Prve informacije stigle su oko 3 sata ujutro, i od tada su sve raspoložive snage na terenu,” izjavio je Juka.

Apel građanima i koordinacija pomoći

Građanima je upućen apel da ne kreću prema Jablanici kako bi se izbjeglo otežavanje rada hitnih službi. Policija vraća vozila na punktovima kod Bradine i Salakovca, posebno teretne kamione koji ometaju rad službi.

Susjedne županije ponudile su pomoć, dok su sve razine vlasti u BiH alarmirane kako bi se koordinirale aktivnosti. Vlada HNŽ-a je na današnjoj sjednici proglasila stanje prirodne nesreće.

Kritične situacije i borba za živote

Dramatični prizori su obilježili dan, uključujući spašavanje unesrećenih. “Imali smo dvije iznimno kritične situacije – unesrećeni dječak i trudnica – koje su evakuirane u Mostar. Nažalost, beba je preminula, dok se za život trudnice liječnici još bore,” izvijestio je Juka. Dječak je stabilno.

Helikopter EUFOR-a uspio je preletjeti Ivan-sedlo, dok helikopter Oružanih snaga BiH nije mogao zbog loših vremenskih uvjeta. Voda južno od pogođenih područja i dalje prijeti, a obje elektroprivrede pažljivo prate stanje na terenu.

Stanje prometnica i predstojeća opasnost

Prometnica ispod Komadinova vrela je potpuno uništena, dok su tri kilometra ceste između Jablanice i Prozora zatrpani klizištem. Cesta prema Risovcu i Doljanima također je uništena, a većina evakuacija provodi se čamcima zbog nemogućnosti pristupa vozilima.

Iako su upozorenja o obilnim padavinama bila izdata, razmjeri katastrofe nisu mogli biti predviđeni. Prognoza za naredni vikend nije optimistična, što povećava zabrinutost za dodatne padavine i pogoršanje situacije.

Juka je zaključio apelom građanima: “Svi se moraju pridržavati uputa stručnih službi kako bi se spasilo što više života.”

Najnovije objave