Subota, 28 Septembra, 2024

Otvoren DI HUB SUMERO: Mjesto za inovacije i podršku osobama s invaliditetom

Najčitanije objave

Sarajevo je svjedočilo značajnom iskoraku u pravcu inkluzije i osnaživanja osoba s invaliditetom – svečano je otvoren DI HUB SUMERO u općini Centar uz prisustvo Ministrice rada i socijalne politike Kantona Sarajevo, gđe. Ende Pavić Pečenković, načelnika Općine Centar, g. Srđana Mandića, pomoćnice za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu Amre Hašimbegović Vučković te profesorica sa Odsjeka za socijalni rad Fakulteta političkih nauka.

Ovaj prostor nudi specifične servise podrške za samostalan život osoba s intelektualnim teškoćama, a pritom omogućava povezivanje svih aktera društva, od stručnjaka do volontera i institucija, koji vjeruju u univerzalnost ljudskih prava.

Direktor Saveza SUMERO, Haris Haverić, naglasio je da ovaj hub nije samo infrastruktura, već konkretna prilika za integraciju: “DI HUB je platforma gdje će osobe s invaliditetom moći razvijati svoje sposobnosti i potencijale, ali što je najvažnije – živjeti samostalno unutar zajednice. Kroz DI HUB smo približili servis podrške stanovanja u zajednici građanima općine Centar, osobama sa intelektualnim teškoćama i njihovim porodicama, koji će ovdje pronaći potrebnu podršku u ostvarivanju svojih prava.”

Svoje zadovoljstvo nije krio ni načelnik Općine Centar, g. Srđan Mandić čija podrška otvaranju DI HUB-a potvrđuje značaj ovakvih inicijativa za lokalnu zajednicu. “Općina Centar ponosno stoji iza Sumera, jer njihova misija ne doprinosi samo ovoj općini, već cijeloj državi. Ovaj prostor je potreban, a usluge koje pružaju u skladu su s najvišim evropskim standardima,” rekao je načelnik, dodajući kako socijalne usluge ne smiju biti tretirane kao humanitarna pomoć, već kao osnovno pravo svakog građanina.

Otvaranje je podržala i Ministrica za rad i socijalnu politiku Kantona Sarajevo, Enda Pavić-Pečenković, koja je istakla kako je SUMERO već godinama na čelu reforme socijalnih usluga u kantonu. Ministrica je izjavila da je jedan od ključnih uslova za pridruživanje EU transformacija pristupa invaliditetu: “Iako ustanove ostaju potrebne za osobe s teškim oblicima invaliditeta, ono što SUMERO radi je model za budućnost. Kroz individualizirani pristup, osobama s invaliditetom se pruža prilika da žive u zajednici, praktikuju svoja ljudska prava i uživaju slobodu. To je standard prema kojem svi trebamo težiti.”

DI HUB SUMERO će služiti kao platforma za zajedničko djelovanje, inovacije i podršku, nastavljajući graditi mostove između osoba s invaliditetom i šire društvene zajednice.

Najnovije objave