Subota, 28 Septembra, 2024

Vučić odlikovao ruskog ambasadora zbog podrške u UN-u

Najčitanije objave

Predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, uručio je Orden srpske zastave prvog stepena Vasiliju Nebenziji, ambasadoru Rusije pri Ujedinjenim narodima, kao znak zahvalnosti za podršku Rusije prilikom glasanja o Rezoluciji o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN-a. Vučić je istakao da je Rusija “bila na strani Beograda” tokom glasanja u kojem je 11. juli proglašen Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici.

Za rezoluciju je glasalo 84 države, 19 je bilo protiv, dok je 68 bilo suzdržano. Vučić je kazao kako je ovo čin priznanja za one koji su štitili međunarodno pravo i interese Srbije, uprkos kritikama na domaćem i međunarodnom planu.

Osim Nebenziji, Vučić je odlikovao i njegove zamjenice, Ani Jevstignjejevoj i Mariji Zbolockajoj, uručivši im Orden srpske zastave drugog stepena. Vučić je tom prilikom naglasio važnost prijateljskih odnosa između Srbije i Rusije i izrazio zahvalnost na podršci tokom rasprava o rezoluciji.

Na svom Instagram profilu, Vučić je istakao da je ovo bio “težak posao” te ponovo zahvalio ruskim diplomatama za podršku koju su pružili Srbiji u UN-u, ističući kako će Srbija nastaviti jačati saradnju s Rusijom.

Najnovije objave