Subota, 28 Septembra, 2024

Izrael spreman za kopnenu invaziju na Libanon

Najčitanije objave

Glasnogovornik izraelskih odbrambenih snaga (IDF), kontraadmiral Daniel Hagari, izjavio je da je Izrael spreman za kopnenu invaziju na Libanon, ako to situacija zahtijeva, ali je naglasio kako je cilj izbjeći daljnju eskalaciju. Hagari je također istakao da IDF ulaže napore kako bi smanjio civilne žrtve u zračnim napadima na ciljeve povezane s Hezbolahom. Ipak, prema izvještajima libanonskih vlasti, izraelski zračni napadi uzrokovali su velike gubitke života, uključujući žene i djecu.

Veliki broj civilnih žrtava u Libanonu

Prema podacima libanonskog ministarstva zdravstva, do večernjih sati u izraelskim napadima ubijeno je 492 ljudi, uključujući 35 djece i 58 žena, dok je najmanje 1645 osoba povrijeđeno. Hagari je naglasio da su napadi na Hezbolahove vojne ciljeve nužni kako bi se zaštitili izraelski građani od raketnih napada.

Hezbolah koristi civilne objekte za vojne svrhe

IDF je objavio slike na kojima se vidi kako Hezbolah pohranjuje oružje u civilnim objektima. Prema vojnim podacima, dugodometne rakete skrivene su u tavanskim prostorijama kuća u južnom Libanonu, što civilno stanovništvo pretvara u ljudski štit. “Naša je obaveza ukloniti ove prijetnje koje predstavljaju neposrednu opasnost za izraelske civile”, izjavio je Hagari.

Zračni napadi na Bejrut i dalji raketni napadi Hezbolaha

U toku popodneva, izraelske snage izvele su zračne udare na južna predgrađa Bejruta, a meta je bio visoki vođa Hezbolaha, Ali Karaki. Hezbolah je nastavio raketirati Izrael, ispalivši više od 160 raketa, uključujući dugodometne projektile koji su pogodili područja duboko unutar izraelskog teritorija.

Izvještaji navode da je Karaki preživio napad i premješten je na sigurno mjesto, iako su se prvotno pojavile informacije da je bio meta napada.

Najnovije objave