Subota, 28 Septembra, 2024

Njega kose: Mitovi i činjenice o rastu i održavanju

Najčitanije objave

Danas na tržištu postoje brojni domaći pripravci i savjeti za poticanje rasta kose, ali važno je naglasiti da su istraživanja koja podržavaju takve metode još uvijek ograničena. Postoji mnogo mitova o utjecaju životnog stila, prehrane, i kućnih pripravaka na rast kose. Donosimo pregled onoga što bi zaista moglo pomoći.

Njega kose

Jedna od najčešćih zabluda je povezanost čestog pranja kose s njenim ispadanjem. U stvarnosti, redovno pranje ne uzrokuje ispadanje kose. Istraživanja, poput onog provedenog u Japanu, pokazuju da masaža vlasišta može smanjiti opadanje kose i stimulirati folikule. No, često korištenje sušila, pegli ili kemikalija može oslabiti kosu, ali ona ima sposobnost da ponovno izraste. Frizure koje zatežu kosu, poput pletenica ili repova, također mogu uzrokovati ispadanje, dok proizvodi poput gelova i lakova ne uzrokuju gubitak kose kako se često misli.

Prehrana

Ishrana igra važnu ulogu u zdravlju kose. Nedostatak hranjivih tvari, poput željeza, cinka i masnih kiselina, može dovesti do slabljenja i opadanja kose. Ovo je posebno izraženo kod vegana i vegetarijanaca koji su podložniji nutritivnim nedostatcima. Uz to, prekomjerno konzumiranje vitamina A, E, i selena također može uzrokovati gubitak kose.

Ako primijetite sezonsko opadanje kose, ne brinite – to je prirodan proces. Ipak, pravilna prehrana može pomoći u smanjenju ispadanja i ojačati kosu.

Kućni pripravci

Neki prirodni pripravci mogu pomoći kod problema s kosom. Primjerice, crveni ginseng stimulira folikule dlake, a kokosovo ulje smanjuje gubitak proteina i može se koristiti za zaštitu kose prije i poslije pranja. Aloa vera svojim umirujućim svojstvima pomaže u smirivanju vlasišta i jačanju kose.

Činjenice i mitovi

Nasljedni gubitak kose je česta pojava koja se može naslijediti i od majke i od oca. Često se smatra da nošenje kapa ili izlaganje suncu uzrokuje gubitak kose, ali to su mitovi. Kosa prirodno postaje tanja s godinama jer se broj folikula na vlasištu smanjuje kod oba spola.

Dok se mnoge metode reklamiraju kao rješenja za gubitak kose, ključno je osloniti se na provjerene podatke i osigurati pravilan balans njege, prehrane, i korištenja dodataka.

Najnovije objave