Subota, 21 Septembra, 2024

Zbog duga od 16 miliona KM: Imovina BHRT-a pred prijetnjom prodaje

Najčitanije objave

BHRT bi već sljedeće sedmice mogao ostati bez svoje imovine, nakon što je Općinski sud u Sarajevu naložio prodaju nekretnina ove državne medijske kuće radi isplate duga prema Evropskoj radiodifuzijskoj uniji (EBU). Dug BHRT-a prema EBU-u premašuje 16 miliona KM, a licitacija je zakazana za srijedu. Ova situacija naglašava ozbiljne posljedice stanja u kojem se BHRT našao.

Problem zadržavanja RTV takse u RS

Jedan od ključnih razloga za financijske probleme BHRT-a je činjenica da od 2017. godine Radio-televizija Republike Srpske (RTRS) zadržava sav prihod od prikupljene RTV takse u tom entitetu, iako je zakonski obavezna prebaciti dio sredstava BHRT-u. Zbog ovog zadržavanja, dug RTRS-a prema BHRT-u sada iznosi gotovo 90 miliona KM. S tim sredstvima, BHRT bi mogao riješiti mnoge probleme, ali pravni načini da ostvari svoja prava zasad su neizvjesni.

Reakcije iz vlasti i pravne borbe

Ministar komunikacija i prometa BiH, Edin Forto, naglasio je da će tražiti podršku Vijeća ministara kako bi se otvorila nova budžetska stavka za pomoć BHRT-u. Forto je istaknuo kako je suludo prodavati imovinu procijenjenu na 150 miliona KM za dug od 16 miliona. Također je najavio daljnje napore da se spriječi prodaja BHRT-ove imovine.

BHRT i Pravobranilaštvo BiH uputili su žalbe na odluku suda. Pravobranilaštvo ima ključnu ulogu u zaštiti imovine BHRT-a i potencijalnom zaustavljanju ili odgađanju licitacije. Trenutno se vode sudski procesi na kantonalnom i ustavnom sudu, kojima se pokušava utvrditi status imovine BHRT-a.

Radnici BHRT-a suočeni s neizvjesnošću

Radnici BHRT-a, koji već godinama rade u teškim uvjetima, očekuju pomoć vlasti u rješavanju dugovanja. Doprinosi im nisu uplaćivani godinama, što je dodatno pogoršalo situaciju. Edis Fočo, potpredsjednik Samostalnog sindikata radnika BHRT-a, naglasio je da se problem financiranja Javnog servisa u BiH godinama ne rješava, te da je potrebno hitno djelovati kako bi se spriječilo dalje propadanje ove institucije.

Imovina BHRT-a, koju su generacije gradile i očuvale, sada je u opasnosti. Radnici i uprava se nadaju da će država stati iza ove institucije i osigurati njen opstanak.

Najnovije objave