Subota, 21 Septembra, 2024

Indija će do 2030. godine postati treća najveća ekonomija svijeta

Najčitanije objave

Prema izvještaju S&P Global, Indija je na putu da postane treća najveća svjetska ekonomija do fiskalne godine 2030/31, s očekivanom godišnjom stopom rasta od 6,7%. Za fiskalnu 2024. godinu, predviđen je rast od 8,2%, što se pripisuje ključnim reformama koje su usmjerene na poboljšanje poslovnih transakcija, logistike i privlačenje privatnih investicija. Smanjenje oslanjanja na javni kapital također igra značajnu ulogu u ovim projekcijama.

Ključna uloga lučke infrastrukture i energije

Indijska trgovina, od koje se oko 90% odvija putem mora, zahtijeva snažnu lučku infrastrukturu kako bi mogla upravljati sve većim obimom uvoza i izvoza robe. Istovremeno, zemlja se suočava s rastućom domaćom potražnjom za energijom. Oslanjanje na održive tehnologije, uključujući obnovljive izvore energije i goriva s niskim emisijama, biće ključno za balansiranje energetske sigurnosti i tranzicije ka zelenijoj ekonomiji.

Poljoprivreda i infrastruktura kao prioritet

Izvještaj također ističe važnost naprednih tehnologija i novih politika u sektoru poljoprivrede, kako bi se poboljšala infrastruktura i produktivnost. Poseban naglasak je stavljen na potrebu za rješavanjem ključnih infrastrukturnih pitanja poput navodnjavanja, skladištenja i distribucije, što će biti od presudnog značaja za sigurnost hrane i ekonomsku stabilnost zemlje.

Najnovije objave