Petak, 20 Septembra, 2024

Ispovijest mladića kojeg je zlostavljao glumac: “Želim da se zna istina o zlostavljanju koje sam pretrpio”

Najčitanije objave

Mladić koji je nedavno progovorio o traumatičnom iskustvu seksualnog zlostavljanja od strane glumca Moamera Kasumovića, hrabro je podijelio svoju priču s javnošću, nakon godina šutnje i borbe s unutrašnjim demonima. Njegova ispovijest, koju je podijelio s redakcijom Republike.rs, otkriva težak put kroz koji je prošao, te važnost glasnog istupanja o ovom osjetljivom pitanju.

“On živi normalno, a ja sam šutio iz stida”

Mladić, čiji identitet nije otkriven javnosti, naglašava da njegova namjera nije bila da skrene pažnju na sebe, već da ukaže na problem koji pogađa mnoge žrtve seksualnog nasilja. Njegov cilj je jasan: ohrabriti one koji su pretrpjeli zlostavljanje da ne šute, već da potraže pomoć i podijele svoja iskustva.

“Osjećam se preporođeno sad kad sam to iznio u javnost. Najviše me nerviralo to što on živi sasvim normalan život, dok mnogi dječaci možda prolaze kroz terapije zbog njega. Moja želja nije bila da mu naudim, već da ga bude sramota kad uđe u prodavnicu i ljudi ga prepoznaju po onome što je učinio,” kazao je mladić.
On je dugo čuvao ovu bolnu tajnu, prvenstveno zbog osjećaja stida koji ga je progonio nakon zlostavljanja. “Nisam rekao čak ni svojim roditeljima,” priznaje on, ističući koliko je ponosan na djecu koja su imala hrabrosti da progovore o svom iskustvu, što je na kraju rezultiralo i pravnom presudom protiv zlostavljača.

Inspiracija nakon predstave

Ispovijest ovog mladića došla je nakon što je prisustvovao predstavi “Tiho, tiše” na Sarajevo Festu, koja je obrađivala temu vršnjačkog nasilja. Jedna scena u kojoj se djevojka suprotstavlja neželjenom dodiru podsjetila ga je na vlastitu traumu, izazivajući snažnu emocionalnu reakciju.

“Mislio sam da sam konačno prevazišao tu traumu, ali ta scena me je vratila u prošlost. Nakon što sam vidio poruku ‘Da li ste doživjeli nasilje?’ znao sam da je to trenutak da progovorim,” objašnjava mladić.
Ovaj događaj bio je okidač koji ga je naveo da konačno podijeli svoje iskustvo i potakne javnost da obrati pažnju na problem seksualnog nasilja, koji često ostaje neprimijećen ili zataškan.

Neosjetljiva pravda i osjećaj nepravednosti

Iako je presuda protiv Kasumovića donesena još 2021. godine, mladić priznaje da nije osjetio nikakvu pravdu. “Osuđen je, platio kaznu, sve je zataškano, a on živi dalje u Bijelom Polju, daleko od Sarajeva,” kaže on, dodajući kako nije bilo dovoljno dokaza zbog vremena koje je prošlo od zlostavljanja.

Njegov čin istupanja pred publiku nakon predstave nije bio motiviran osvetom, već željom da olakša svoju dušu i da zlostavljač osjeti barem dio srama koji su godinama nosile njegove žrtve.

Poruka za žrtve: “Niste sami”

Za kraj, mladić je poslao snažnu poruku svim žrtvama seksualnog nasilja:

“Svim žrtvama ovog vida nasilja poručujem da nisu same. Treba da govorite o tome i da znate da vi niste ti koji treba da se stidite,” kazao je hrabri mladić.
Njegova priča, iako bolna, donosi nadu da će drugi koji su prošli kroz slične traume skupiti hrabrost da progovore i zatraže pravdu.

Najnovije objave