Četvrtak, 19 Septembra, 2024

Opasnost od opšteg rata na Bliskom istoku: Pentagon zabrinut zbog moguće izraelske ofanzive na Hezbolah

Najčitanije objave

Nedavne eksplozije elektronskih uređaja, uključujući pejdžere i voki-tokije koje koriste pripadnici Hezbolaha, izazvale su dodatnu zabrinutost u Pentagonu zbog mogućnosti izbijanja kopnenog sukoba između Izraela i Hezbolaha u južnom Libanu. Pentagon strahuje da bi ova eskalacija mogla dovesti do opšteg rata u regiji, naročito s obzirom na podršku koju Hezbolah dobija iz Irana.

Američka priprema za moguće scenarije

Prema izvještajima Wall Street Journala, američki ministar odbrane Lloyd Austin već je održao sastanak s visokim zvaničnicima Pentagona kako bi razgovarali o raketnim napadima i vazdušnim udarima koje već skoro godinu dana razmjenjuju Izrael i Hezbolah. Austin je izrazio zabrinutost da bi Izrael uskoro mogao pokrenuti kopnenu ofanzivu u Libanu, što bi imalo dalekosežne posljedice.

Najnoviji bilans eksplozija u Libanu

Prema libanskim vlastima, eksplozije koje su juče pogodile Hezbolahove komunikacione uređaje rezultirale su smrću 20 osoba, dok je više od 450 ljudi povrijeđeno. Dan ranije, u eksplozijama pejdžera poginulo je 12 ljudi, među kojima i dvoje djece, a skoro 3.000 osoba je povrijeđeno.

Mogući odgovor Izraela i optužbe na račun Mosada

Iako izraelske vlasti nisu zvanično komentarisale eksplozije, izvori Reutersa navode da iza njih stoji izraelska obavještajna služba Mosad. Izraelski ministar odbrane, Yoav Galant, izjavio je tokom obraćanja vojnicima da je Izrael ušao u “novu fazu rata” koja zahtijeva hrabrost i odlučnost.

Regionalne reakcije i upozorenja

Ministar spoljnih poslova Jordana, Ayman Safadi, oštro je kritikovao Izrael, optužujući ga da provocira širi regionalni sukob svojim eskalacijama na različitim frontovima. Saudijski ambasador u Velikoj Britaniji, princ Khalid bin Bandar al Saud, upozorio je da se Bliski istok sada nalazi najbliže regionalnom ratu još od 1973. godine, pozivajući na hitne diplomatske napore kako bi se spriječio dalji sukob.

Najnovije objave