Četvrtak, 19 Septembra, 2024

NOVI NAPAD IZRAELA: Ponovo eksplodirali uređaji. Ima mrtvih

Najčitanije objave

U eksplozijama koje su pogodile voki-tokije širom Libana u srijedu popodne, poginulo je devet osoba, dok je najmanje 300 povrijeđeno, prema saopćenju libanskog Ministarstva zdravlja. Hitne službe su gotovo završile prevoz povrijeđenih u bolnice, ali situacija ostaje napeta.

Prema izvještaju Nacionalne novinske agencije, osim eksplozija voki-tokija, zabilježene su i eksplozije solarnih sistema u domaćinstvima, uključujući incident u kojem je jedna djevojčica povrijeđena u gradu al-Zahrani na jugu zemlje. Slike oštećenih solarnih panela i drugih elektronskih uređaja širile su se društvenim mrežama, iako nije jasno jesu li eksplodirali sami od sebe ili su bili u blizini pogođenih radio-stanica.

Tokom evakuacije povrijeđenih, grupa muškaraca napala je patrolu UN-ovih mirovnih snaga u gradu Tyre, bacajući kamenice na oklopna vozila UNIFIL-a. Portparol UNIFIL-a, Andrea Teneti, izjavila je da je situacija trenutno pod kontrolom i da su libanske oružane snage intervenisale, ali je naglasila da je napad ozbiljno kršenje slobode kretanja mirovnih snaga. Nije bilo povrijeđenih, ali je zabilježena materijalna šteta.

Današnje eksplozije usmjerene na voki-tokije koje koristi Hezbollah dolaze dan nakon većeg napada u kojem su detonirani pejdžeri, pri čemu je poginulo 12 osoba, a više od 2.800 ljudi je povrijeđeno.

Najnovije objave