Četvrtak, 19 Septembra, 2024

OTKRIVENI DETALJI: Evo kako je eksplodiralo 5000 Hezbolahovih pejdžera. Sve počelo u tajvanskoj tvornici

Najčitanije objave

Izraelska obavještajna agencija Mossad izvela je operaciju koja je dovela do eksplozije 5000 pejdžera tajvanske proizvodnje, koje je naručila libanonska skupina Hezbolah. Prema sigurnosnim izvorima, Mossad je u pejdžere postavio malu količinu eksploziva nekoliko mjeseci prije nego što su detonirani diljem Libanona, usmrtivši devet ljudi i ranivši gotovo 3000, među kojima su i borci Hezbolaha te iranski veleposlanik u Bejrutu.

Neviđen sigurnosni proboj Hezbolaha

Ova operacija predstavlja dosad neviđen sigurnosni proboj Hezbolaha. Prema nekoliko izvora, Mossad je uspio ući u proizvodni proces pejdžera koji su izrađeni u Tajvanu. Libanonski sigurnosni izvor potvrdio je da su uređaji stigli u zemlju ranije ove godine, a Hezbolah ih je koristio kao niskotehnološko sredstvo komunikacije kako bi izbjegli izraelsko praćenje mobitela.

Mossadova sofisticirana modifikacija pejdžera

Mossad je na proizvodnoj razini modificirao pejdžere, dodavši ploče s eksplozivnim materijalom koji je bio aktiviran kodiranom porukom. Prema libanonskim izvorima, više od 3000 pejdžera eksplodiralo je kada je poslan specifičan kod, što je rezultiralo masovnim ozljedama i smrću među pripadnicima Hezbolaha.

Tajvanska tvrtka negira odgovornost

Tajvanska tvrtka Gold Apollo, čiji logo se nalazio na pejdžerima, distancirala se od odgovornosti za incidente. Osnivač tvrtke izjavio je da nisu oni proizveli te pejdžere, već europska tvrtka koja je imala pravo koristiti njihov logo. Gold Apollo je, prema njegovim riječima, također žrtva ovog incidenta.

Hezbolah u ratu s Izraelom: Pejdžeri kao sredstvo komunikacije

Hezbolah je ranije ove godine donio plan za unapređenje svoje obavještajne infrastrukture. U okviru tog plana, članovima grupe podijeljeni su pejdžeri kako bi izbjegli korištenje mobitela, na koje je glavni tajnik Hassan Nasrallah upozorio da mogu biti praćeni izraelskim špijunima. Međutim, ova zamka Mossada pokazala je duboki prodor izraelske obavještajne službe u Hezbolah.

Rastuće napetosti između Izraela i Hezbolaha

Eksplozije pejdžera dogodile su se u vrijeme povećane napetosti između Izraela i Hezbolaha, dok se u Gazi odvija sukob između izraelskih snaga i Hamasa. Izrael je u više navrata izvodio zračne napade na libanonski teritorij, dok je Hezbolah odgovarao raketnim napadima. Premda su obje strane izrazile želju da izbjegnu širi rat, eksplozije pejdžera pokazale su do koje mjere je Mossad infiltrirao Hezbolah, što dodatno povećava napetost u regiji.

Najnovije objave