Četvrtak, 19 Septembra, 2024

Optimalna dnevna ravnoteža: Koliko sjedenja, stajanja, spavanja i vježbanja je zdravo?

Najčitanije objave

Nova studija s Tehnološkog sveučilišta Swinburne i Baker Heart and Diabetes Institute otkriva ključne smjernice za održavanje zdravlja kroz optimalnu dnevnu rutinu. Prema istraživanju objavljenom u časopisu Diabetologia, preporučena dnevna ravnoteža aktivnosti uključuje:

6 sati sjedenja, 5 sati i 10 minuta stajanja, 8 sati i 20 minuta spavanja, 2 sata i 10 minuta tjelesne aktivnosti laganog intenziteta, 2 sata i 10 minuta umjerene do snažne tjelesne aktivnosti

Ova balansirana raspodjela između sjedenja, stajanja, spavanja i vježbanja ključna je za optimalno kardiometaboličko zdravlje. Previše vremena provedenog u jednoj aktivnosti može negativno utjecati na fizičko i mentalno zdravlje, stoga je važno pridržavati se preporučenih smjernica.

Dr. Christian Brakenridge ističe važnost smanjenja vremena provedenog u sjedenju, što može smanjiti rizik od kroničnih bolesti poput dijabetesa i kardiovaskularnih problema. Idealno je ograničiti sjedenje na šest sati dnevno, uključujući vrijeme kod kuće i na poslu.

Iako su moderni radni uvjeti često izazovni, pronalaženje ravnoteže između aktivnosti ključno je za dugoročno zdravlje. Spavanje također igra vitalnu ulogu, pružajući tijelu potrebnu obnovu i podršku imunološkom sustavu.

Stajanje tijekom dijela dana pomaže u održavanju cirkulacije i kalorijske potrošnje, dok redovito vježbanje jača srce, mišiće i mentalno blagostanje. Raznovrsnost u svakodnevnim aktivnostima ključna je za optimalno funkcioniranje tijela.

Ukratko, pridržavanje preporučene ravnoteže između sjedenja, stajanja, spavanja i vježbanja pomaže u očuvanju zdravlja i dobrobiti. Integracija različitih aktivnosti u svakodnevni raspored osigurava da tijelo ostane vitalno i funkcionalno.

Najnovije objave