Četvrtak, 19 Septembra, 2024

Rusija ukida akreditacije za šest britanskih diplomata

Najčitanije objave

Ruska Federalna služba sigurnosti (FSB) danas je objavila da je ukinula akreditacije šestero britanskih diplomata u Moskvi, optužujući ih za učešće u špijunskim i saboterskim aktivnostima. Prema tvrdnjama FSB-a, ti diplomati su navodno bili dio šire operacije koju je organiziralo britansko ministarstvo vanjskih poslova, s ciljem destabilizacije Rusije i strateškog poraza u ratu protiv Ukrajine.

FSB je naveo da posjeduje dokumente koji dokazuju kako je londonski ured za istočnu Evropu i središnju Aziju koordinirao ove akcije, usmjerene na eskalaciju političkih i vojnih tenzija. Diplomati su imenovani na ruskoj državnoj televiziji, gdje su prikazane i njihove fotografije, što je rijetko viđen potez u diplomatskim sporovima.

“Otkrivene činjenice pružaju čvrst temelj za tvrdnju da su aktivnosti ovih diplomata predstavljale sigurnosnu prijetnju za Rusiju,” izjavio je FSB u svom saopćenju. Na osnovu ovih dokaza, Ministarstvo vanjskih poslova Rusije, u saradnji s relevantnim agencijama, donijelo je odluku o ukidanju akreditacija ovih britanskih diplomata.

FSB je također upozorio da bi dodatne britanske diplomate mogle biti protjerane iz Rusije ukoliko se utvrdi njihova uključenost u slične aktivnosti. “Englezi nisu prepoznali naša upozorenja, pa smo odlučili protjerati njih šestero kao prvi korak,” izjavio je jedan zaposlenik FSB-a za televiziju Rossija-24.

Najnovije objave