Četvrtak, 19 Septembra, 2024

Schmidt na N1: Međunarodna zajednica neće tolerisati secesiju Republike Srpske

Najčitanije objave

Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu, Christian Schmidt, nedavno je iznio jasne poruke o političkoj situaciji u Republici Srpskoj, posebno u vezi s pitanjem potencijalne secesije. U razgovoru za medije, Schmidt je naglasio da međunarodna zajednica ne potcjenjuje ozbiljnost situacije, te da je spremna reagirati ako dođe do konkretnih poteza ka disoluciji zemlje.

Posjeta direktora CIA-e: Promjena retorike

Schmidt je spomenuo i nedavnu posjetu direktora CIA-e Bosni i Hercegovini, napominjući da takve posjete nisu slučajne niti beznačajne. Istakao je da se, nakon te posjete, retorika u vezi s secesijom značajno promijenila.
“Znajući o čemu se sve radi i ko je konsultant za neke ljude u Banjaluci, siguran sam da direktor CIA-e zna puno više nego svi mi zajedno. Njegova posjeta je imala značajan uticaj, jer se već narednog dana niko više nije usudio spomenuti secesiju,” rekao je Schmidt, ukazujući na to da su politički akteri u Republici Srpskoj postali kooperativniji.

Uloga visokog predstavnika: Schmidteova čvrsta pozicija

Na pitanje o tome da li je visoki predstavnik samo za Federaciju BiH, Schmidt je jasno odgovorio da njegova uloga pokriva cijelu zemlju, uključujući Republiku Srpsku i Distrikt Brčko. On je naglasio da ne planira odustati od svoje nadležnosti u oba entiteta i da nastoji zajednički rješavati pitanja, uključujući Izborni zakon.

“Obavio sam svoj dio posla i postigao dogovor s obje strane, uključujući i Republiku Srpsku,” rekao je Schmidt, dodajući da većina stranaka prihvata njegov rad na ovom polju.

Upozorenje o mogućim posljedicama secesije

Schmidt je poslao oštro upozorenje vlastima u Republici Srpskoj da svaki zakon koji bi pripremio teren za odvajanje i secesiju neće proći bez posljedica. On je jasno rekao da će, u slučaju pokušaja disolucije ili segregacije, reagirati i poništiti sve takve odluke.
“Ako bude pokušaja disolucije, ja ću biti taj koji će djelovati,” naglasio je Schmidt, aludirajući na ozbiljnost situacije.

Dodik pod pritiskom: Besmislene izjave

Schmidt je također govorio o trenutnom ponašanju Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske, ističući da Dodik ponavlja iste narative već godinama. “Dodik postaje najveći neprijatelj sam sebi,” izjavio je, dodajući da ljudi u Republici Srpskoj počinju preispitivati njegove poteze i više ne slijede slijepo njegove izjave.

Prema Schmidtu, Dodik sve češće daje besmislene izjave jer je suočen s finansijskim pritiscima i očajnički traži način da zadrži političku kontrolu. “Bolje bi mu bilo da se vrati na pravi put,” rekao je Schmidt, naglašavajući da su poruke koje je Dodik dobio, posebno od međunarodnih aktera poput direktora CIA-e, jasan signal da mora preispitati svoje postupke.

Međunarodna zajednica prati razvoj situacije
Schmidt je zaključio da međunarodna zajednica, uključujući Evropsku uniju, ozbiljno prati situaciju u Bosni i Hercegovini, te da neće dozvoliti da dođe do eskalacije političkih tenzija koje bi mogle ugroziti stabilnost zemlje.
“Nemojmo potcjenjivati spremnost međunarodne zajednice da popravi situaciju,” poručio je Schmidt, jasno stavivši do znanja da Bosna i Hercegovina ostaje pod pažljivim nadzorom, a potencijalni pokušaji destabilizacije neće biti tolerirani.

Schmidt je ponovio da njegovo djelovanje nije usmjereno protiv Srba, već za dobrobit svih građana Bosne i Hercegovine.

Najnovije objave