Četvrtak, 19 Septembra, 2024

Mikroplastika ometa fotosintezu drveća

Najčitanije objave

Čestice mikroplastike, koje dospijevaju do lišća i iglica drveća preko korijena, ozbiljno ometaju proces fotosinteze, pokazuje novo istraživanje švajcarskog tehnološkog instituta ETH Cirih. Ova studija pruža uvid u nepoznate aspekte uticaja mikroplastike na ekosisteme i njihov zdravlje.

U eksperimentu provedenom u laboratorijskim uslovima, istraživači su uzgajali stotinu stabala brekinje i stotinu stabala smrče u vodama obogaćenim hranljivim materijama, ali i različitim koncentracijama mikroplastike. Rezultati su pokazali da, nakon apsorpcije ovih čestica, drveće nije koristilo dio sunčeve energije za fotosintezu kao što je to uobičajeno. Umjesto toga, oslobađalo je ovu energiju u obliku toplote, što je reakcija na stres koju drveće pokazuje.

Analize su otkrile da je u korijenu drveća prisutno jedan do dva miligrama nanoplastike po gramu biljnog materijala, dok je u lišću i iglicama prisutnost ovih čestica bila desetak do sto puta manja. Ova koncentracija mikroplastike uzrokovala je pad efikasnosti fotosinteze za trećinu u drveću torminalisa u roku od dvije nedjelje, dok je u smrči efikasnost opala za desetinu u četveronedjeljnom periodu.

Iako mikroplastika nije uticala na rast drveća tokom trajanja eksperimenta, istraživači naglašavaju da bi dugoročni efekti mogli biti značajniji. Iako istraživanje ne sugeriše neposrednu smrtnost drveća zbog mikroplastike, ono ukazuje na ozbiljne promjene u vitalnim ekološkim procesima.

Fotosinteza, proces pretvaranja svjetlosne energije u hemijsku energiju u obliku šećera uz oslobađanje kiseonika, ključna je za održavanje života na Zemlji. Svaka smanjenja efikasnosti ovog procesa mogu imati dalekosežne posljedice za cijeli ekosistem, što je dodatni razlog za zabrinutost u vezi s rastućom prisutnošću mikroplastike u prirodi.

Najnovije objave